FBI'ın Dallas soruşturması hayatı felç etti

ABD'de Dallas saldırısının gerçekleştiği bölgeyi güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarla koruma altına alması nedeniyle iş yerlerine ve park edilmiş araçlara ulaşılamıyor.
FBI'ın Dallas soruşturması hayatı felç etti

ABD'nin Dallas kentinde 5 polisin öldürüldüğü olayın üzerinden dört gün geçmesine rağmen, saldırının meydana geldiği şehir merkezinin Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından kapalı tutulması hayatı olumsuz etkiliyor.

Louisiana eyaletine bağlı Baton Rouge ve Minnesota eyaletine bağlı St. Paul'de geçen hafta iki siyahinin polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke genelinde başlayan protesto gösterileri devam ederken, gösteriler esnasında 5 polisin öldürüldüğü Dallas şehir merkezinde, saldırı hakkında yapılan araştırmaların devam etmesi sebebiyle hayat durma noktasına geldi.

11 Eylül terör saldırılarından beri ABD güvenlik güçlerine yönelik yapılmış en büyük saldırı olarak şimdiden kayıtlara geçen Dallas saldırısı hakkındaki detayları FBI araştırmaya devam ediyor. FBI’ın karış karış arama yaptığı olay yeri yaya trafiğine kapatılmış durumda. Pazartesi günü itibariyle ise güvenlik güçleri çemberi daha da daraltarak bazı sokakları yaya ve araç trafiğine açtı. Güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarla koruma altına aldığı bölgedeki iş yerlerine ve olaydan önce park edilmiş araçlara ulaşılamıyor.

Güvenlik güçlerinin çember içine aldığı bölgeden iş yeri sahibi Ryan Thompson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk 3 gün ofisine ulaşamadığını söyledi. Thompson, saldırı düzenlenmeden hemen önce olay yerinden ayrıldığını belirterek, çevrede bulunan bir çok kişinin iş yeri ve arabasına ulaşamadığı için mağdur olduğunu bildirdi.

Saldırgan kanıyla duvara yazı yazmış

FBI’ın olayla ilgili ilk araştırmalarından biri, saldırganın herhangi bir yurt dışı örgütle bağlantısının olup olmadığı ile ilgiliydi. Yetkililerin, saldırganın tek başına hareket ettiği ve herhangi bir örgütle bağının olmadığını açıklaması üzerine araştırmalar olayın olduğu bölgede yoğunlaştırıldı.

25 yaşındaki Micah X. Johnson’ın ABD ordusunda görev yaptığı ve Afganistan’da bulunduğunun altı çizilerek, askerlikten öğrendiği taktikleri Dallas’ta polislere düzenlediği saldırıda uyguladığına dikkat çekildi.

Yetkililer, polisin ilk defa bir robota bomba yüklemek suretiyle öldürdüğü saldırgan hakkında, yapılan pazarlık aşamasına dair kamuoyuyla bilgiler paylaştı.

Saldırganın ABD’deki polis şiddeti sonucu ölen siyahilerden dolayı bu saldırıyı gerçekleştirdiğini söyleyen yetkililer, saldırganın pazarlık etmek için de siyahi bir polisi tercih ettiğini bildirdiler. Yetkililer, saldırganın saklandığı binanın duvarına kendi kanıyla yazılar yazdığını ve bina içerisinde arayan polislerin bu kan izlerini görüp onun yaralı olduğunu anladığını söyledi. Yetkililer yazıların okunamadığını bildirdi.

FBI’ın olay bölgesindeki araştırmaları devam ederken, salı günü Dallas’a gelecek olan Başkan Barack Obama için ise yoğun bir güvenlik çemberinin oluşturulması bekleniyor.