Federasyonlardan olimpik kulis

Federasyonlardan olimpik kulis

 Türkiye Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu Başkanı Şahin Kömürcü, beyzbol ve softbolun olimpik branş olması konusunda Dünya Softbol, Beyzbol Konfederasyonu Başkanı Riccardo Fraccari'nin kendisini ziyaret ettiğini söyledi.

Konfederasyonun, branşın olimpik olması için gerekli başvuruları yaptığını belirten Kömürcü, "Softbol ve beyzbol 2020 Olimpiyatları'nda gösteri sporları arasında yer alıyor. Bu da olimpik demektir." dedi.

Fraccari'nin dostu olduğunu ve bu konu için Türkiye'ye gelerek kendisini ziyaret ettiğini ifade eden Kömürcü, "Elimizden geleni yapacağımızı ifade ettik. Fraccari bu konuda iyi çalışıyor, biz de kendisine gerekli desteği vereceğiz." ifadelerini kullandı. 

 

 

- Dağcılık 

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise sportif tırmanışla ilgili çalışmaları Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonunun (IFSC) yürüttüğünü söyledi. 

IFSC'nin olimpiyat oyunlarına girme konusunda ümitli olduğunu belirten Karaca, "Bu konuda da ülkelerle görüşerek destek çalışmaları yapıyorlar." dedi.

Federasyon olarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine (TMOK) bu konudaki görüşlerini yazılı olarak bildirdiklerini vurgulayan Karaca, "Aslında bizim dışımızda gelişen bir konu ama biz oyunlara alınması adına olumlu yazımızı TMOK'a ilettik. Ülkelerin federasyonlarından yazılar toplanacak. Olimpiyatlara alınma konusundaki ölçek neyse değerlendirilecek ve karar verilecektir." diye konuştu.

 

- Karate

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) belirlediği 5 branş arasında 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda yer alması en muhtemel branşın karate olduğunu söyledi.

Delihasan, karate ve diğer 4 branş için IOC Yönetim Kurulu'nun karar aldığını hatırlatarak, "Belirlenen 5 branş arasında en şanslı olanı karate diyebilirim. Çünkü yaygın bir branş." değerlendirmesinde bulundu.

Rio'da düzenlenecek olimpiyatlarda kararın netleşeceğini anlatan Delihasan, şöyle konuştu:

"İnşallah 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda karate olacak. Bugüne kadar IOC'nin aldığı kararlarda geriye dönüş olmadı. Alınan kararın değişeceğini düşünmüyorum. IOC üyeleri ile yapılan konuşmalarda böyle olacağı kanaatine varıyoruz. IOC Başkanı Thomas Bach ve yönetim kurulu üyeleri, ayrıca Uğur Erdener'in destekleri var. Karate veya başka bir branşın olimpiyatlara dahil edilmesi durumunda başka bir branş oyunlardan çıkarılmayacak. Sadece sporcu sayılarında değişiklikler olabilir. Konuyla ilgili sürekli yurt içi ve yurt dışında görüşmelerimiz oluyor. Söz konusu 5 branş da dahil edilebilir. En şanslı karate diyebilirim. Çünkü yaygınlığı bulunan bir branş. Avrupa Oyunları'nda karatenin yer alması, olimpiyat komitesi üyelerine görme imkanı verdi."