Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Felaketler İnsan Kaynağı Sorunumuzu Gösteriyor

Felaketler İnsan Kaynağı Sorunumuzu Gösteriyor

Ölüm bir kaderin tecellisidir, bir şey yapamayız. Bizler Müslüman’ız Kazanın ve Kaderin Rabbimizden geldiğine inanırız. Bu konuda bir tereddüdümüz yok. Buradan başlayıp bir Kelam tartışması başlatmak niyetinde değilim ama zannediyorum Kaza’nın Rabbimizden geleni var ki, buna zaten bir şey yapamayız, fakat bir de insan kaynaklı, beşeri kaza var, işte bu konuda yapılabilecek bir şeylerin olduğunu biliyoruz. Çünkü bu kazaların kaynağı İlahi değil, beşeridir.

Şöyle de izah edebilirim, bu kazaların nedeni biz insanların hatalarıdır ve ne yazık ki günümüzde ya da insanlık tarihinde çoğunlukla bela bu beşeri hatalardan meydana gelmiştir.

Şu son bir haftaya bakar mısınız? Bir maden kazası 18 kişiye hala ulaşamadık bile.

Bir trafik kazası tam 16 kişi hayatını kaybetmiş…

Bu olaylar elbette ki medyaya yansıyan olaylar, bir de medyaya yansımayan, gündem olmayan kazalar, ölümler, yaralanmalar, maddi kayıplar var.

Tabi burada şunu da ifade edelim, eğer bir kaza insan kaynaklı ise doğal olarak yaşanan ölümler aslında bir cinayettir. Hukuki dilde buna, kasıt olmayan hatalı (taksirli) ölüm, deniyor ve elbette bir de bir hata varsa bunun bir de bedeli olması gerekiyor.

Şimdi gelin şu iki olaydan bu kazaları, ölümleri biraz değerlendirmeye çalışalım.

Bu 2 olayda hatalar beşeri mi? İlahi mi?

Maden kazası yaşanıyor, bu konuda şu an için bir şey ifade etmek erken biliyoruz ama şunu da biliyoruz, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Bir Sayın Bakanı diyor ki: “Hatırlı insanlar istiyor biz açıyoruz”…  

Ayrıca şunu da biliyoruz, Türkiye hakikaten iyi binalar, iyi yollar, kaliteli araçlar, kamyonlar, otobüsler, traktörler yapabiliyor. Hatta artık uçak, helikopter, füze üretiyoruz ama ne yazık ki hala nitelikli insan yetiştirmekte ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

Matematikçiler, Tıp Doktorları, hatta dünya çapında profesörler, kimyagerler, fizikçiler, edebiyatçılar, artistler, gazeteciler, mühendisler, finansçılar, işadamları yetiştirdik ülkemizde…

Nerede ise her konuda dünyada rekabet yapabilecek cevval insanlarımız var.

İşte bu oranda ne yazık ki irfanlı insanlar yetiştiremedik, ahlakı önceleyen, namusu önceleyen insanlar yetiştiremedik.

Kolay kazanmaya çalışan, iş ahlakını bilmeyen şaklabanlarla doldu her tarafımız.

Ve bu insanlar nitelikli, ahlaklı, edepli, namuslu insanları bastırdılar, etkinliklerini azalttılar.

Batı medeniyetinin, Amerikan kültürünün çökerttiği insanlar haline geldiler.

Ve başkalarına acımayı unuttu insanlarımız.

Torpil, kayırma, akraba, cemaat yandaşlığı aldı başını gitti.

Bu maden kazası ilk değil ama hepimiz biliyoruz ki son da olmayacak. Çünkü insanlar daha fazla kazanabilmek için rahatça hak yiyebiliyorlar, insanların canlarını hafife alıyorlar.

Bir taraftan patron suçlu, bir taraftan ise işçi de suçlu, kendi canını bile önemsemiyor.

İnşaatlara gittiğimizde görüyoruz, nerede ise hiçbir işçi baret takmıyor. Birisinin başında baret varsa anlıyorsunuz ki, mühendis.

İşçiler kendi canlarını, çoluğunu, çocuğunu önemsemiyor.

Sonra trafik kazasına bakalım. Bu ülkede araç kullanan her normal insan şunu görür, bizim insanımız çok çabuk kaza yapar.

Neden çabuk kaza yapar? Çünkü kocaman yaşlı başlı insanlar, kalantor tipli ağabeyleri görüyorsunuz trafik kuralını adam hiç umursamıyor. Hız, trafikte şaklabanlık, trafik kurallarının tamamını hafife alma…

Bunlar vakay-ı adiyeden ülkemizde.

Bölünmemiş bir yolda 90’la gidiyorsunuz, arkanızdaki adam size selektör yapıyor, yol vereceksiniz abimiz sizi geçecek…

"Geç git kardeşim, ben ne yapayım", diyorsunuz ama olmuyor, adam sizi de rahatsız ediyor.

Konya’da 50 ile gidilmesi gereken bir yolda, adam 80’le gidiyorsunuz sizi geçmek için rahatsız ediyor, taciz ediyor, klakson çalıyor. Dursanız sanki kavga edecek.

E duranla da kavga ediyor. Yahu bunun için insan ölümleri var ülkemizde, adliye kayıtlarında bakabilirsiniz.

Saygısız, kuralsız, başkasını önemsemeyen, kendisine bile değer vermeyen, üç kuruşluk siniri ile durmadan terör estirip duran insanlarla dolu çevremiz.

Netice itibariyle, ne kadar güzel bina yaparsak yapalım, ne kadar güzel yol yaparsak yapalım, insan yetiştiremediğimiz, Müslümanlığını içine sindirmiş, imanla yaşayan birey haline gelmemiş kalabalıklar olarak insanlarımız yaşamlarını sürdürdüğü sürece emin olabilirsiniz daha çok beşeri kazalar olacak ve ucuz bir katilin kurbanı olarak insanlarımız ölecektir.

Türkiye bugün insanlık seferberliği başlatmalıdır.

Yeniden iman edebilmeliyiz, yeniden kendimize gelmeliyiz.

İnsan yetiştirmenin para kazanmaktan daha önemli olduğunu algılamayan insanların varlığı insanlık için bir tehdittir ama işin kötüsü şimdi toplumdaki bireylerin genel ekseriyeti ne yazık ki böyledir.

Onun için şundan emin olabilirsiniz o madendeki işçilerin ölümünden bu toplum, bu devlet, eğitim sistemimiz direk sorumludur.

O kazada hayatını kaybeden 16 kardeşimizin katili iflah olmayan, terbiye olmayan, kendini bile düşünmekten aciz cahilliğimiz, bencilliğimizdir.

Ne yapmamız gerekiyor biliyor musunuz?

Yeniden Allah’a iman etmemiz, Müslümanlığı yeniden anlamamız, Peygamber Efendimizi yeniden anlamamız gerekiyor.

Yoksa ucuz ölümlerin haberlerini hep okur dururuz ve canavarın büyümesini izleriz, kendi benliğimizin canavarlaşmasını izleriz.

Ne diyebilirim, Allah’ım insanlarımıza akıl, fikir, feraset nasip et diye dua etmekten başka şu anda elimizden hiçbir şey gelmiyor.

Çok kötü…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR