Fena kızdı

Mısır’ın Sina Yarımadası’nda devlet gazetesi el-Ahram’ın bürosu ile askeri noktalara yapılan eş zamanlı saldırılarda 30 kişi öldü.
Fena kızdı

Mısır, Sina yarımadasında devlet gazetesi el-Ahram’ın bürosuna, polis ve asker noktalarına bomba yüklü araç ve havan toplarıyla düzenlenen saldırılarla sarsıldı. İlk belirlemelere göre saldırılarda 30 kişi ölürken 45 kişi yaralandı. El Ariş’te düzenlenen saldırıda devlete ait el-Ahram gazete bürosunun yerle bir olduğu açıklandı. Afrika Birliği zirvesine katılmak üzere Etiyopya’da bulunan cunta lideri Abdülfettah El Sisi, gezisini iptal etti. Olaya çok öfkelenen cunta lideri, “Saldırılardan sorumlu teröristlerin mevzilerini imha edin” talimatını verdi. 
EN BÜYÜK KAYIPLAR ARİŞ’TE
Edinilen bilgiye göre, Sina Yarımadası’nın kuzeyinde yer alan Ariş’in Es-Selam ilçesinde düzenlenen 3 saldırıda, ölü sayısı 29’a yükseldi, 45 kişi yaralandı. Süveyş ilinde bir güvenlik noktasına düzenlenen bombalı saldırıda da 1 subayın hayatını kaybettiği ifade edildi. Mısır devlet televizyonu haberinde, Sina Yarımadası’ndaki Şeyh Zuveyd kentinde silahlı bir grubun El-Cevre kontrol noktasına düzenlediği saldırıda, 2 askerin yaralandığını belirtti.  Saldırıları, Şeyh Zuveyd ve Refah bölgesinde mevzilenen “Ensar Beyt el-Makdis” örgütü üstlendi.
İKİNCİ ÖLÜMCÜL SALDIRI
Son saldırı, 24 Ekim’de Şeyh Zuveyd bölgesinde çoğu asker 27 kişinin hayatını kaybettiği terör eyleminden bu yana en büyük saldırı oldu. Öte yandan aynı bölgede, İsrail ile Mısır arasındaki savaşlardan kalan bir kara mayınının patlaması sonucunda 11 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti, 3 çocuk da yaralandı. En ölümcül saldırının gerçekleştiği Ariş’te ekim ayından bu yana gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu.

Sisi destekçilerini tasfiye ediyor

Mısır’da 3 Temmuz askeri darbesinin sivil aktörlerinden Temerrud Hareketi’nin siyasi parti kurma talebi Yüksek İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme kaynaklarından alınan bilgiye göre, Temerrud Hareketi’ne bağlı “Arap Halk Hareketi” adı verilen siyasi partinin kurulma talebi uygun görülmedi. Siyasi Partiler Komisyonu, Temerrud Hareketi’nin siyasi parti kurma talebini reddetmiş ve hukuki çözümü için konuyu Yüksek İdare Mahkemesi’ne sevk etmişti. Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararına karşı temyiz yolunun kapalı olduğu bildirildi.  Mahkeme kararı, darbe sürecinde kurulan 30 Haziran cephesinin yıkılışı olarak değerlendiriliyor. ‘Temerrud’ hareketi lideri Mahmud Bedr, darbenin ardından gelen katliamın ülkenin Müslüman Kardeşler’den kurtulması için zorunlu bir bedel olduğunu söylemişti.

Türkiye kınadı

Türk Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da dün meydana gelen ve 30 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarını kınadı. Açıklamada, “Hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz. Türkiye, kardeş Mısır halkıyla dayanışmasını sürdürecektir” ifadesi yer aldı.

Ordu İhvan’ı suçladı

Geçen yılın Kasım ayında IŞİD’e biat ettiğini açıklayan  Ensar Beytül Makdis saldırıları, bölgede bulunan askeri binaların yanı sıra otel, elektrik santralı ve bir askeri birliğin kışlasını hedef aldı. Mısır ordu sözcüsü Muhammed Samir, saldırıların “Terörist Müslüman Kardeşler çeteleri ve onları destekleyen suç gruplarının, 25 Ocak devriminin dördüncü yıldönümünde kaos yaratma çabalarının boşa çıkması üzerine” gerçekleştiğini iddia etti.