"FETÖ'den devralınan okullarda insanlığa yararlı kişiler yetişecek"

Maarif Vakfı Mali Direktörü Yazar:"Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen bu okulları alıyoruz ve işletiyoruz. Amacımız, daha sağlıklı, açık ve şeffaf bir eğitim sistemi yerleştirmektir. Öncekilerin yaptığı gibi kendi gruplarına, düşüncelerine asker yetiştiren k
"FETÖ'den devralınan okullarda insanlığa yararlı kişiler yetişecek"

MALİ (AA) - ÖMER YASİN ERGİN - Maarif Vakfı Mali Direktörü Selahattin Yazar, Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) devralınan okullarda insanlığa yararlı kişiler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Yazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Afrika ülkesi Mali'de FETÖ ile iltisaklı tüm okulların, Mali Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye Maarif Vakfına devredildiğini anımsattı.

Mali Hükümeti ile Maarif Vakfı arasında 12 Ağustos 2017'de yapılan anlaşmanın ardından FETÖ okullarının devir teslim sürecinin başladığını anlatan Yazar, 9 Ekim 2017'de devir teslim sürecinin sonuçlandığını ancak bu süreçte örgüt üyeleri tarafından birtakım zorluklar çıkarıldığını, FETÖ'nün Türkiye ve Maarif Vakfına yalan ve yanlış ithamlarla bulunarak insanları kışkırttığını belirtti.

FETÖ üyelerinin ülkedeki bazı okulların devredileceğini anladıktan sonra bunları başkalarına vermek için çabaladığını ifade eden Yazar, şöyle konuştu:

"Bir iki okulu rüşvet ve çeşitli oyunlarla el değiştirmek için çabalamışlar ama neticede tüm okullar 9 Ekim'de vakfımıza teslim edilmiştir. İlk aldığımız istatistiklerde 3 bin öğrenci görüldüğü halde 2 bin 600 öğrenci kalmıştı. Bunların bir kısmı malum örgüt tarafından propaganda yapılarak ardından farklı okullarla anlaşma yapılarak oralara gitmeye ikna edilmiş. Ancak teslim aldığımız andan itibaren okulları açtık. Tüm personelleri de koruyarak hizmet vermeye başladık."

- FETÖ üyelerinin oyunları

FETÖ üyelerinin okulu devretmeden önce okullardaki birçok şeyi imha ettiğini ve bazı yanlış bilgilerle algı operasyonu yaptığını aktaran Yazar, öğretmenlere, velilere ve öğrencilere mesajlar göndererek mümkün olduğu kadar aleyhte propaganda yaptıklarını anlattı.

"Tüm bunlara rağmen 7 ayın sonunda geldiğimiz noktada öğretmenler, öğrenciler ve veliler gün geçtikçe, bizim çalışmalarımızı gördüklerinde eski ile yeninin farkını anlıyorlar" ifadelerini kullanan Yazar, 4'ü başkent Bamako 1'i de Segou kentinde bulunan 5 kampüsün içindeki 20 okulda eğitim verildiğini bildirdi.

Yazar, okullarda 2 bin 533 öğrencinin eğitim gördüğünü, 520 çalışandan 27'sinin Türkiye ve Avrupa'dan gelen eğitimciler olduğunu aktararak, FETÖ üyelerinin okullarda tadilat çalışması yapmadığını, sadece para kazanmak için eğitim verdiğini dile getirerek, "Yenilemek için acil olanları hızla, diğerlerinin üzerinde de planlama çalışmalarını yaptık." diye konuştu.

- Okullarda kaçak eğitimci çalıştırılmış

FETÖ'cülerin öğretmen, okul müdürü ve sekreter gibi görevlerdeki 200 Maliliyi kaçak çalıştırdığını dile getiren Yazar, okulları devraldıktan sonra bunlarla ilgili çalışma başlattıklarını vurguladı.

Türkiye'ye yakışır bir çalışma düzenini yerleştirmek için tüm personel ile sözleşme yaptıklarını aktaran Yazar, sağlık sigortası gibi tüm haklarını vermek üzere kurumda çalışmalarını sağladıklarını ifade etti.

- "Bu insanlar aslında eğitimin dışında ticaret yapıyordu"

Öğrencilerin güzel bir şekilde eğitim almaları için çalıştıklarına işaret eden Yazar, şunları dile getirdi:

"Okulları aldıktan sonra okul ücretlerini yaklaşık yüzde 20 indirdik. Çalışanlara yüzde 15 civarında zam yaptık ki bu da ülke şartlarına göre çok büyük bir rakam. Toplamda yaklaşık yüzde 40 bir iyileştirme söz konusu oldu. Tüm öğrencilere ve velilere şunu söylüyoruz, 'Biz tüccar değiliz. Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen bu okulları alıyoruz ve işletiyoruz.' Amacımız, daha sağlıklı, açık ve şeffaf bir eğitim sistemi yerleştirmektir. Öncekilerin yaptığı gibi kendi gruplarına, düşüncelerine asker yetiştiren kurumlar değil, öğrencileri üniversal hale getirerek insanlığa yararlı kişiler yetiştirmektir."

- Eğitimler aksatılmadan devam ediyor

Yazar, okullardaki bazı öğrencilerin Türkiye'yi ziyaret ederek verilen eğitim ve öğretimi yerinde gördüklerini belirterek, "Önümüzdeki sene öğrencilerimiz ülkemizin ve vakfımızın adına yakışan okullarla karşılaşacak. Yeni kıyafetler ve yeni kitaplarla eğitim öğretime başlayacaklar. Bu yıl yaklaşık 200 öğrenci mezun edeceğiz. Bu öğrencilerin bir kısmına Türkiye'de eğitim imkanı sağlamak için İstanbul ve Kastamonu Üniversitesi gelip YÖS sınavını yapacak." diye konuştu.

Maarif Vakfı'na bağlı 22 ülkedeki okullarda eğitim verildiğini, 70 ülkede ise Maarif Vakfı'nın direktörleri ve temsilcilerinin mevcut olduğunu ve devir çalışmalarının devam ettiğini aktaran Yazar, Afrika ve diğer ülkelerde sağlam, güvenilir ve şeffaf bir eğitim sistemiyle çalışmalarına devam edeceklerine işaret etti.

Mali ve diğer ülkelerde amaçlarının, o ülkenin eğitimde öncü ve birinci kurumu haline gelmek olduğunu belirten Yazar, önümüzdeki yıl da Mali'de öğrenci sayısını artırmak istediklerini sözlerine ekledi.


Kaynak: