FETÖ’nün ByLock’u DAEŞ’in Telegram’ı

Kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda, FETÖ’cülerin telefonlarına indirdikleri ByLock adlı programla haberleştikleri ortaya çıkarken DAEŞ’in de gizli yazışmalarını ‘Telegram’ adlı şifreli yazılım üzerinden yaptıkları belirlendi.
FETÖ’nün ByLock’u DAEŞ’in Telegram’ı

FETÖ’cülerin haberleşmek için telefonlarına indirdikleri ByLock adlı programı kullandıklarının ortaya çıkmasının ardından, DAEŞ’li teröristlerin de dinlemeye ve takibe takılmamak için gizli yazışmalarını şifreli Chat sistemi olan ‘Telegram’ üzerinden yaptıkları belirlendi.  Diyarbakır’daki HDP mitingine düzenlenen bombalı saldırının soruşturma dosyasındaki telefon kayıtlarından, DAEŞ’in sözde ‘sınır emiri’, ‘Ebu Bekir’ kod adlı İlhami Balı’nın, örgüte katılmak için Almanya’dan gelen ve sınırı geçmek için yardım isteyen bir kadın ile yaptığı görüşmede, daha güvenli olarak gördüğü ‘Telegram’dan yazışmayı istediği tespit edildi.

 GİZLİLİK DEŞİFRE OLDU

Sözde emir İlhami Balı ile adı belirlenemeyen kadın arasındaki görüşme kayıtlara şöyle geçti:

- X Bayan: Almanya’dan geldim. Urfa’ya tatil amaçlı, anlarsın ya. Gece vardığımda kardeş beni karşıladı. Hemen polis ekibi durdu. Güya Alman istihbaratı bildirmiş, ’Karşı tarafa geçecek’ diye. Tatil amaçlı Urfa’ya geldiğimi söyledim. ‘Karşı tarafa geçecek misiniz?’ dediler. Tutukladılar, savcılığa, mahkemeye çıktık. Şimdi Hatay’a aileme geldim. Almanya’ya beni göndermiyorlar. Çünkü çifte vatandaşım. Her tarafımda istihbaratçı var.

- İlhami Balı: İnternetten, Telegram’dan konuşalım. Burada konuşursak bütün planımızı anlarlar. Hiç işe yaramaz.

-X Bayan: Emniyetli mi?

- İlhami Balı: Çok emniyetli, Onu hiç bilmezler.

- X Bayan: Tamam gizli Chat’tan bana mesaj yollar mısın? Telegram’da ayrı bir program daha var gizli Chat diye. Oradan konuşuruz.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Telegram, WhatsApp’ı andıran bir Chat sistemi. Ancak Telegram’ı WhatsApp’tan ayıran özelliği yazışmak için karşıdaki kişinin telefon numarasına ihtiyaç olmaması. Telegram’ın en önemli özelliği ise gizlilik koruması. Kendi geliştirdiği bir şifreleme yöntemi kullanan sistemin gizlilik alt yapısını ‘Kendini imha edebilen süreli mesajlar’, ‘Silinen bir mesajın karşı taraftan da otomatik olarak silinmesi’, “Mesajın üçüncü taraflara iletilmesinin engellenmesi’ oluşturuyor.