'FETÖ'nün DAEŞ'ten farkı yoktur'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Chicago'daki 53. Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA) Kongresi'nin ilk gününde bir konuşma yaptı. Kurtulmuş, "FETÖ'nün PKK ve DAEŞ gibi terör örgütlerinden bir farkı yoktur." dedi.
'FETÖ'nün DAEŞ'ten farkı yoktur'

ABD'nin Chicago kentinde başlayan 53. Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA) Kongresi'nde katılımcılara hitap eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başından beri iki yüzlü davrandığını vurgulayarak, "FETÖ'nün PKK ve DAEŞ gibi terör örgütlerinden bir farkı yoktur." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Amerikalı Müslümanları buluşturan en önemli etkinliklerden biri olan ISNA kongresinde "Düşmanlıkları Aşmak: İnancın Akışını Değiştirmek" başlıklı bir konuşma yaptı. Toplantıda AK Partili milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ve Sena Nur Demirci, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk de hazır bulundu.

Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın selamlarını getirdiğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin önemine atıf yaptı.

Tüm dünyada ve özellikle Ortadoğu'da savaş, çatışmalar, kaos, terör, adaletsizlik ve mülteci sorunu gibi sayısız krizle karşı karşıya olunduğunu belirten Kurtulmuş, dünya sisteminin krizlerden çıkacak yollar bulmakta oldukça zorlandığını kaydetti.

Coğrafi olarak Türkiye'nin tam da bu terör eylemlerinin ortasında yer aldığına işaret eden Kurtulmuş, 15 Temmuz'da FETÖ'nün planladığı darbe girişimiyle yüz yüze kalındığını belirtti.

Türkiye istikrar adası

"Kaos ve karmaşanın ortasında Türkiye adeta bir istikrar adası olmuştur." ifadelerini kullanan Kurtulmuş, son 15 yıldaki başarılarıyla Türkiye'nin birçok ülke gözünde bir bakıma ilham kaynağı haline geldiğini anlattı.

PKK ve DAEŞ'le birlikte Türkiye'nin bir başka terör örgütü olan FETÖ ile de mücadele ettiğini vurgulayan Kurtulmuş, bu örgütün Türkiye'nin son yıllardaki tüm kazanımlarına balta vurma amacıyla hain bir plan içinde girdiğini anlattı.

Gülen'de "Mesihçi paranoya" var

"FETÖ'nün PKK ve DAEŞ gibi diğer terör örgütlerinden bir farkı yoktur." ifadelerini kullanan Kurtulmuş, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in "Mesihçi paranoyaya" sahip olduğunu belirtti.

FETÖ'nün bir yandan eğitim ve sivil toplum aktiviteleriyle ilgilenen bir yapıymış gibi davrandığını ancak öte yandan terörist faaliyetlerini sürdürdüğünü vurgulayan Kurtulmuş, bu sinsi hareketin sadece Türkiye'ye değil, başka birçok ülkeye de tehdit teşkil ettiğini anlattı.

"Bu tehditleri bertaraf etmek için anayasal çerçevede 90 günlük olağanüstü hal ilan ettik." diyen Kurtulmuş, bu durumun bireylerin gündelik yaşamlarını hiçbir şekilde aksatmadığına dikkati çekti.

Darbe girişimiyle ilgili soruşturmaların tamamının yasal sınırlar çerçevesinde yapıldığına işaret eden Başbakan Yardımcısı, Türkiye'nin, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir ülke olduğunun altını çizdi.

Kurtulmuş, "Darbeciler bu toplumu bölmek istediler ama 15 Temmuz'dan sonra toplum olarak birbirimize daha fazla kenetlendik. Darbeciler hükümetimizi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yerinden etmek istediler ama bugün hem hükümetimiz hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Türk demokrasisi eskisinden daha güçlüdür." şeklinde konuştu.

Gülen'in iadesini istemek hakkımız

Bir stratejik müttefiki olarak Türkiye'nin, ABD'den FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i istemesinin hakkı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "ABD'ye Gülen'in darbe girişimiyle bağlantısını gösteren yeterli delilleri sunduk. Federal bir mahkeme karar verene kadar Gülen'in gözaltına alınması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Kurtulmuş, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kısa bir süre önce Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette de bu konudaki yaklaşım ve beklentilerini açık bir şekilde dile getirdiklerini kaydetti.