FETÖ’nün İtalya yapılanmasında dikkati çeken ayrıntı

FETÖ'nün dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi İtalya'da da farklı bir yapılanmaya sahip. İtalya hükümetinin okul açmasına vermediği FETÖ'nün bu ülkedeki faaliyetlerini Vatikan üzerinden Hristiyan dünyası ile ilişki kurmaya yoğunlaştırması dikkat çekiyor.
FETÖ’nün İtalya yapılanmasında dikkati çeken ayrıntı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İtalya yapılanmasında, Katolik dünyasının merkezi Vatikan üzerinden lobi ve propaganda çalışmaları yapan sözde diyalog dernekleri öne çıkıyor.

Türkiye'de 15 Temmuz'da darbe yapmaya kalkışan FETÖ'nün, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi İtalya'da da örgütlenmesi bulunuyor.

İtalya'nın okul açma izni vermediği FETÖ, bu ülkedeki faaliyetlerini Vatikan üzerinden Hristiyan dünyası ile ilişki kurmaya yoğunlaştırdı- Papa 2. Jean Paul'ü Şubat 1998'de Vatikan'da ziyaret eden FETÖ elebaşısı Gülen, Vatikan'ın, 1965'te sonuçlandırarak dünyaya duyurduğu 2. Vatikan Konsili'nde benimsenen 'dinlerarası ve kültürlerarası diyalog' tezini kendi çalışmalarında da kullanmaya başladı- FETÖ'nün Tevere Diyalog Enstitüsü, Papalık, bazı büyükelçilikler ile İtalyan basını nezdinde lobi ve propaganda çalışmaları yürütüyor

İtalyan devletinin mesafeli yaklaştığı ve bu nedenle herhangi bir okul ya da eğitim kurumu açmasına izin vermediği FETÖ, İtalya'daki faaliyetlerinin merkezine sözde diyalog ve dostluk derneklerini koyarak, başta Katolikler olmak üzere Batı ile ilişkilerini geliştirme çabasında. FETÖ, bu dernekler aracılığıyla kültürel ve sosyal etkinlikler düzenleyip İtalyan kamuoyunu, üçüncü kişi ve kurumları etkileme yoluna gidiyor.

FETÖ'nün İtalya genelinde, Roma'da Tevere Enstitüsü, Milano'da Alba Kültürlerarası Derneği, Modena ve Venedik'teki Milad Kültürlerarası Diyalog Derneği olmak üzere 4 ayrı şehirde farklı diyalog dernekleri bulunuyor.

Roma'daki Tevere Enstitüsü aracılığıyla Katolik Kilisesi ve İtalyan başkentindeki önemli kurum ve kişileri etkilemeyi hedefleyen FETÖ'nün, iş dünyasının güçlü olduğu Milano'da Alba aracılığıyla gurbetçi iş adamları ve İtalyanları, Modena ve Venedik'te Milad derneği vasıtasıyla İtalyanları, Türk vatandaşlarını ve bu kentlere gelen Türk ve Müslüman göçmen öğrencileri etkilemeye yönelik girişimleri bulunuyor.

Gelirlerinin bir kısmını ülkenin kuzeyinde yaşayan Türk vatandaşlarından bağış adı altında toplayan FETÖ kuruluşları, iftar programlarına ilaveten Hristiyan ve Yahudi inancının önemli günlerinde yüksek maliyetli yemekli davetler ve toplantılar düzenliyor.

Gülen'in Papa'yı ziyareti, örgütün yeni rotasını belirledi
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, Şubat 1998'de Vatikan'da Katoliklerin o dönemki lideri Papa 2. Jean Paul ile görüşmesinin ardından örgüt, Vatikan ile bağlarını güçlendirmeye ayrı bir önem verdi. FETÖ, özellikle Vatikan'ın 1965 yılında sonuçlandırarak dünyaya duyurduğu 2. Vatikan Konsili'nde benimsediği dinlerarası ve kültürlerarası diyalog tezini kendi çalışmalarında da kullanmaya ve dünya genelinde faaliyetlerinde diyalog temasını işlemeye başladı.

FETÖ, 2007 yılında kurumsallaşma yolunda Roma'da ilk adımı Tevere Enstitüsünü kurarak attı.

FETÖ'nün Roma'daki merkezi olan Tevere Diyalog Enstitüsü, Papalık Konseyi Dinlerarası Diyalog Bakanlığı, aralarında ABD ve İngiltere gibi ülkelerin de olduğu bazı büyükelçilikler ile İtalyan basını nezdinde lobi ve propaganda çalışmaları yürütüyor.

Tevere Enstitüsü, özellikle Türkiye'den üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, Vatikan'a bağlı Gregoriana Üniversitesi, İtalyan Roma Tre Üniversitesi gibi farklı eğitim kurumlarında birtakım bağlantılarla burslu öğrenim görmesine de olanak sağlıyor.

Como'daki etüt merkezi kapatıldı
Başkent Roma'da Tevere'nin üstlendiği görevin benzerini İtalya'nın finans başkenti olan Milano'da Alba isimli dernek yürütüyor. 2003 yılında kurulan Alba derneği de kamuoyunu etkilemeye yönelik diyalog toplantıları ve yüksek maliyetli yemekler düzenleyerek lobi çalışması yapıyor.

Alba, Milano'nun kuzeyindeki Como'da yaşayan Türk ve Müslümanların çocuklarına yönelik “Ekol" isminde etüt merkezi açtı ancak özellikle 17/25 Aralık darbe girişimi sonrasında halktan gördüğü tepki ve ilginin azalmasıyla geçen yıl kapandı.

Milano'da Alba'nın yanı sıra merkezi Brüksel'de olan Avrupa'da örgütle bağlantılı iş adamlarının oluşturduğu UNİTEE'ye bağlı Avrupa Focus Genç İşadamları Derneği de (Associazione Focus-Giovani Imprenditori Europei) Milano iş çevresine yönelik lobi çalışmaları yürütmekte.

italya-yapilanmasi.jpg

Modena ve Venedik
İtalya'daki FETÖ yapılanmasının görüldüğü diğer kentler ise yine Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı Modena ile turizm kenti Venedik. Modena'da kültürlerarası diyalog derneği ve Venedik'te Milad derneği, FETÖ'nun İtalya'da faaliyet gösteren kuruluşları arasına yer alıyor.

17/25 Aralık süreci sonrası İtalya'da takipçileri azalan FETÖ, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu ülkede yaşayan gurbetçi vatandaşlar tarafından daha büyük tepki gördü ve örgütün uzantıları izole edildi.