FETÖ’nün medyası kapatıldı

FETÖ’nün medyası kapatıldı

15 Temmuz darbe kalkışmasında basın kuruluşları büyük bir sınav verdi. Medya kuruluşlarının büyük bir kısmı milli iradenin yanında yer alırken FETÖ’ye yakınlığı ile bilinen medya kuruluşları her zaman olduğu gibi milletin karşısında yer alıp darbeye destek verdiler... Resmi gazetede yayımlanan OHAL Kararnamesine göre FETÖ ile bağlantısı bulunan 110 medya kuruluşu kapatıldı.

medyada-temizlik-(3).jpg

Bugüne kadar Türkiye’nin birçok darbe ile karşılaştığını bu darbelerin de kısa aralıklarla tekrar yaşanmasının sebebinin de bu darbelerle esaslı bir yüzleşme yapılmaması olduğunu ifade eden Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Bayram Zilan, “15 Temmuz darbe girişimi Türkiye halkının dimdik duruşuyla, kahramanca sokağa inip, tanka tüfeğe karşı dik duruşuyla ve Sayın Cumhurbaşkanımızın halkı sokaklara davet etmesiyle püskürtüldü. Bu çok önemli ve tarihsel bir olay. Ben bugüne kadarki tüm iktidarların İngiliz gölgesi altında kurulduğunu düşünmüşümdür. Türkiye’de ilk kez milli bir iktidar mevcut. Bu iktidar da İngiliz aklı ve diğer üst akıllar tarafından devrilmek isteniyor. Nitekim 17 Aralık Operasyonu, Gezi Olayları vs. aslında Ortadoğu’da dominonun son taşı olan Türkiye’yi devirme amacına yöneliktir. Bugüne kadarki girişimlerinin hepsinden başarısızlıkla çıktılar. Türkiye’nin siyasi tarihinde birçok darbe görebilirsiniz. Bu darbelerin üst üste yaşanmasının temel sebeplerinden bir tanesi de bizim darbelerle esaslı bir yüzleşme yapmamış olmamızdır. Biz 60 ihtilalini, 27 Mayıs’ı tam olarak çözüp anlayabilseydik 12 Mart olmazdı. 12 Mart’ı anlasaydık 12 Eylül olmazdı. 12 Eylül’ü anlasaydık 28 Şubat olmazdı. Biz darbelerle esaslı bir yüzleşmeyi bugüne kadar yapamadık. Darbe sadece üniforma ile postallı, apoletli askerlerle yapılmaz. Darbe medya ile de, akademisyenlerle de, iş adamlarıyla da yapılır. Bu şekilde darbenin saç ayakları vardır. Biz bunları hep göz ardı ettik. 15 Temmuz darbe girişimine ilk kez esaslı bir yüzleşme ile karşı karşıyayız. Medya ‘da bunlardan bir tanesidir. Medya olmadan, medyanın psikolojik savaş ve darbe ajanlığı olmadan, buna zemin hazırlanmadan darbe olmaz. Darbe çığırtkanlığı yapan ve Batı’nın güdümünde olan yayın organlarımız oldu. Bu nedenle de medya ayağına yapılan operasyonun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım taviz vermeden bu sonuçlanır ki bundan sonra 15 Temmuz, 27 Nisan, 28 Şubat, 12 Mart gibi darbe girişimleri olmaz. Bu ülkede milli irade her zaman iktidarda kalsın.” diye konuştu.

medyada-temizlik-(1).jpg

FETÖ’CÜ GAZETECİLER YURT DIŞINA KAÇTI

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili olarak hem yazlı hem de görsel medya iyi bir sınav verdiğini söyleyen Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kadir Demirel, “Yazılı ve görsel medya milletin yanında durdu. FETÖ’ye karşı inanılmaz bir mücadele örneği sergiledi. Belki de dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey görmek mümkün değildir. Dünyanın hiçbir yerinden ordunun yapmış olduğu bir darbede halk tankların önüne kendini atmamıştır. Medyanın bu olaylarda kesinlikle iyi bir sınav verdi. Diğer taraftan bir de paralel medya var. Uzun zamandır TV kanalları RTÜK tarafından kapatılmış durumdaydı. Gazeteleri kapatılınca yeni bazı gazetelerle yayınlarına devam etmeye çalıştılar. Yayın hayatlarını bu yeni gazetelerle sürdürdüler ancak eski güçlerinden çok uzaktılar. 1 milyon tirajlı olduğu söylenen Zaman gazetesinin ardından açılan bu yeni gazetelerin toplam tirajları 90-100 bini bulmuyordu. Bu da aslında güçsüzlüklerinin bir göstergesiydi. FETÖ’cüler şu anda çok ciddi bir travma yaşıyorlar. Paralel gazetecilerin çoğu yurt dışına kaçtı. Gülen darbeden haberim yok bunlar tiyatro diyor ancak bu gazeteciler de bu olayları nereden haber aldılar da kaçtılar demekten kendimizi alamıyoruz. Bu açıdan baktığımızda bu yaşananların bir tiyatro olmadığını asıl tiyatrocunun Fethullah Gülen’in kendisi olduğunu görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

medyada-temizlik-(2).jpg

KONYA BASINI SINAVI GEÇTİ

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından basın kuruluşlarının da bir imtihan verdiğini söyleyen Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Özden Konur, Konya basınının da yaşanan bu süreçte her zaman olduğu gibi doğru bir yerde durduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe kalkışmasıyla Türk demokrasisi ile birlikte Türk basının da bir sınavdan geçtiğini söyleyen Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Özden Konur, “15 Temmuz sonrasında Basın kuruluşlarının ne kadar önemli bir görev üstlendiğini görmüş olduk. Son zamanlarda basının gücünü kaybettiği yönünde bir algı vardı. Ancak son yaşanan olaylardan sonra gördük ki darbe girişimine basın kuruluşlarının müdahil oluşu ve halkı doğru yönde yönlendirmeleri basının gücünü bizlere bir kez daha teyit ettirmiş oldu.  Basın yanlış yerde yer alsaydı bugün farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Basının bakış açısı çok önemli. Türkiye geneline baktığımızda basın kuruluşlarının vatan, millet ve demokrasi söz konusu olduğunda ortak bir duruş sergilediklerini görüyoruz.” dedi.

mmedya.jpgKONYA HER ZAMAN DOĞRU YERDE DURMUŞTUR

Darbe girişimi sürecinde Konya yerel basınının her zaman olduğu gibi yine doğru bir yerde durduğunu ve bu anlamda müthiş bir birliktelik sağlandığını belirten Konur, “Konya basını da bu anlamda çok iyi bir imtihan verdi. Konya basının her zaman duruşu bellidir. Bu olayların bertaraf edilmesinde çok büyük destekleri oldu. Bu kadar çok sayıda kapanan yayın organının olduğu bir ortamda bu duruş ve birliktelik gerçekten önemliydi. Bu da Konya insanının ve basının her zaman olduğu gibi doğru yerde durduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bu da Konya’da yaşayan biri olarak bizi son derece mutlu ediyor. Konya’da devletine ve milletine bağlı gazeteler var. Konya’da söz konusu vatan olunca kendini feda edecek basın kuruluşu çalışanları var.  Konya’nın bu duruş önemliydi.” şeklinde konuştu.

YAŞANANLAR BERABERLİĞİMİZİ PERÇİNLEYEBİLİR

Yaşanan darbe girişimi sonrasında Konya basının tek vücut olduğunu ve bu beraberliğin ilerleyen dönemler için umut verdiğini de sözlerine ekleyen Konur, “Basın da halkı yönlendirip ufkunu açtığından basının son dönemdeki duruşunu ve etkisini yok sayamayız. Konya basını da halkla birlikte iç içe durduğu için bu süreçte harika bir birliktelik örneği gösterilmiş oldu.  Konya basını 15 Temmuz darbe girişiminin ardından birlikte hareket edebileceğini göstermiş oldu. Süreç kötü başladı ancak devamının çok iyi bir yöne doğru gittiğini düşünüyorum. Halk olarak birlikte yaşamayı ve birlikte tepki vermeyi hatırladık. Bu yaşananlar Konya basının birlik ve beraberliği için de vesile olabilir.” ifadelerini kullandı.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ