FETÖ'nün örümcek ağı!

FETÖ, para toplayabilmek için genelde dini duyguları kullanmış. Kara para aklama suçu kapsamında bu paranın peşine düşen Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na Maliye Bakanlığı tarafından önemli bir rapor sunuldu.
FETÖ'nün örümcek ağı!

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonluğunda, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından sunulan raporda FETÖ’nün para toplama yöntemleri de göz önüne serildi. Raporda, “Allah rızası” adı altında çeşitli yöntemlerle paranın nasıl toplanıldığı anlatılırken, dini duyguların nasıl sömürüldüğü de ifade edildi. 3 farklı yöntem ile toplanılan paralar için niçin makbuz kesilmediği de detaylı şekilde anlatıldı.  FETÖ üyesi ve çoğunluğu kaçak olan işadamlarının paraları nasıl topladığını, tanık ifadeleri net olarak ortaya çıktı.  

NEDEN MAKBUZ KESMEDİLER?

Raporun sonuç bölümünde alınan paralarda neden makbuz kesilmediği anlatılırken, “ FETÖ/PDY ile ilgili olarak, Allah rızası için toplanan paranın kaynağı ile kullanılan yer arasındaki illiyet bağı, istisna durumlar hariç her zaman kesilmeye çalışılmış ve bunun için bazı önlemler alınmıştır. Bu işlemler, işlemi küçük parçalara bölerek, nakden gerçekleştirerek, belge düzenlemeyerek veya yediemin müessesi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Toplanan paralar için makbuz düzenlememe basit bir olay değildir. Zira makbuz verilmeyerek, para verenin verdiği paranın hangi amaçlı kullanıldığını bilmesi ve takip etmesi engellenmekte, böylece toplanan paralara istendiği şekilde tasarruf edilebilmenin yolu açılmış olmaktadır. Toplanan paralar için makbuz vermemek, TCK 282/1 maddede ifade edilen gayri meşru kaynağını gizlemek kapsamında mütalaa edilmelidir. Zira toplanan paralar ister dolandırıcılık ister terör örgütüne fon sağlamak şeklinde değerlendirilsin öncül suç (aklama suçu) işlenmiş olmaktadır.” ifadelerine yer verildi. 

“ALLAH RIZASI” DİYEREK KANDIRMIŞLAR

Paraya ulaşabilmek için insanların dini duygularının nasıl sömürüldüğü de açık şekilde anlatılırken, “Allah rızası için para toplamada kullandığı birinci yöntemde, toplumda dini duyguların daha yoğun yaşandığı 3 aylar, Ramazan ayı, Kurban Bayramı ile Müslümanlar için mübarek sayılan gün ve gecelerde, fitre, zekat, öşür ve kurban gibi dini vecibelerin yerine getirilmesi amacıyla istenen paralar ile kendi eğitim kurumlarında eğitim gören öğrenciler için yapılan burs talepleri, yapının en küçük birim yöneticileri olan ve abi-abla olarak tanımlanan sohbet grubu yöneticileriyle sohbete katılanlara, sohbete katılanlar vasıtasıyla da bu kişilerin yakın çevresine iletilir.” denildi.

4-1-2-005.jpg 

YÖNTEM ÜSTÜNE YÖNTEM GELİŞTİRMİŞLER

Ayrıca adamları üzerinden kamu kurumlarında kolaylıklar sağlandığını aktarılırken, “Allah rızası için para toplamada 2’inci yöntem ise, kazan kazan yöntemidir. Yapının toplumdaki iş ve meslek kollarındaki nüfuzu sayesinde, yapıya mensup olanlara, ülke içinde ve dışında müşteri tedarik ederek veya “bu malı şuradan alın, şuraya satın” gibi ticari işlemlerde yön tayin ederek, ticari hayattaki ölçek ekonomileri sayesinde mensuplarının karlılığını artırmak ve karşılığında himmet adı verilen yardım talep etmektir. Allah rızası için para toplamada 3’üncü yöntem ise, yapının toplumdaki iş ve meslek kollarındaki mensupları veya mensubu olmayan kamu kurumlarındaki her türlü iş ve işlemleri ile ilgili yasal ve yasal olmayan kolaylıkların veya ayrıcalıkların tanınmasında kamudaki mensuplarını aracı kullanarak, talep edenlerin işlerini halletmesidir.” kaydedildi.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ