FETÖ/PDY'nin "İzmir Adliyesindeki fişleme" davası

Örgüt üyelerinin "bazı hakim, savcı ve personeli fişledikleri", "bazı dosyalardaki bilgileri örgüte aktardıkları" iddialarına ilişkin biri tutuklu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi
FETÖ/PDY'nin "İzmir Adliyesindeki fişleme" davası

İZMİR (AA) - İzmir Adliyesinde yapılanan FETÖ/PDY üyelerinin, "bazı hakim, savcı ve personeli fişledikleri", "bazı dosyalardaki bilgileri örgüte aktardıkları" iddialarına yönelik soruşturma kapsamında biri tutuklu 7 sanığın yargılandığı davanın duruşması görüldü.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "terör örgütü üyesi olmak", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" ve "bazı dosyalardaki bilgileri örgüte aktarmak" suçlamalarıyla yargılanan tutuklu sanık Y.K. ve bazı tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

İddia makamı, Y.K, H.S.K. ve M.U'nun "kişisel verilerin kaydedilmesi ve verileri hukuka aykırı olarak verme, ele geçirme" suçlamalarından 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması, M.S, Y.Y, B.D. ve T.A'nın ise aynı suçlardan beraatinin kararlaştırılması yönünde esasa ilişkin mütalaa verdi.

Tüm sanıkların "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan beraatini isteyen iddia makamı, Y.K'nın "silahlı terör örgütü üyeliği" suçunun sübut bulmadığına ilişkin gerekçeler ile sanığın tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olması ve sağlık durumu dikkate alınarak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatları, iddia makamının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunmalarını hazırlamak için ek süre talebinde bulundu.

İddia makamının mütalaasına katıldığını söyleyen Y.K, yaşadığı sağlık probleminden dolayı tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına esasa ilişkin savunma yapmaları için süre verilmesine, yurt dışı çıkış yasağı koyduğu Y.K'nın tutuksuz yargılanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla "FETÖ/PDY üyelerinin adliyede kadrolaşması, fişleme yapması ve dosyalardaki bazı bilgilerin örgüte aktarılması" iddiaları üzerine 23 Şubat 2015'te Karşıyaka, Torbalı, Menemen ilçeleri ile Manisa'da operasyon düzenlenmişti.

Zanlıların, savcı ve hakimler hakkında "FETÖ ile bağlantılarına göre" fişleme yaptıkları, örgüte yönelik soruşturmalarla ilgili bilgileri UYAP üzerinden temin ederek FETÖ'ye aktardıkları, adliyeye personel alımına yönelik mülakatları etkilemek ve örgüt üyelerinin önünü açmak amacıyla yüksek puan alan diğer adayları "FETÖ üyesi" gibi gösterip elenmelerini sağladıkları iddia edilmişti.

Operasyon kapsamında yapılan aramalarda İzmir'deki "delillerin karartılmasına yönelik dava" ile ilgili hakim, savcı ve adliye personeli hakkında belgeler ele geçirilmişti. Operasyonun ardından 3'ü tutuklu 8 sanık hakkında dava açılmış, 28 Eylül 2016'daki duruşmada T.A. hakkında tahliye kararı verilmişti. Son duruşmada ise tutuklu sanık eski zabıt katibi Mehmet Fatih Sancak'ın dosyası ayrılmıştı.

Kaynak: