Özkan Öztürk

Özkan Öztürk

FİDAN İÇİN HUKUK NE DİYOR ?

FİDAN İÇİN HUKUK NE DİYOR ?

Ne garip bir ülke olduk..

Ekonomiyi ilgilendiren bir konuda en son ekonomist, hukuku ilgilendiren bir konu da en son hukukçu, güvenliğimizi ilgilendiren bir konuda en son güvenlik uzmanı konuşur oldu.

Halbuki ortada bir sorun varsa o sorun hakkın da konunun uzmanları evvela konuşmalı dedik ve hukuki bir konuya projektör tutup aydınlatmak istedik..

Evet Sayın Fidan MİT Müsteşarlığından istifa ederek Ak Parti Ankara 1.Bölgeden aday adaylığını açıkladı.

Fakat daha sonra gördüğü lüzum üzerine adaylıktan geri çekildi ve akabinde de tekrar MİT Müsteşarlığı görevine atandı.

Öncelikle mevzuata MİT Kanununa ,Seçim Kanununa ve Devlet Personel Başkanlığının 7 Haziran seçimlerine yönelik hazırlamış olduğu rehberde bu husus ayrıntılı ve sarih bir şekil de düzenlenmiştir.

MİT KANUNU  :

"İstifa

Madde 14 – MİT fiili kadrosuna atanan personelden; bu teşkilattaki göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler veya istifa etmiş sayılanlar, görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe Devlet memurluğuna alınamazlar.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun

 Ek 7 . Madde şöyle:

 "Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler."

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI'NIN 2015 SEÇİMLERİ İÇİN HAZIRLADIĞI REHBER:     ‘MEMUR, GÖREV YERİ BOŞSA YSK SONUÇLARINI BEKLEMEDEN DÖNEBİLİR ‘

6 Ocak 2015 tarihli, "2015 yılı 25. dönem milletvekili genel seçiminde aday olmak isteyen kamu görevlileriyle ilgili rehber" başlığıyla yayınlanan rehberde şöyle bir cümle yer alıyor:

"İdari yargı mercileri tarafından konuya ilişkin verilmiş kararlarda, seçimlere katılmak üzere istifa eden ancak aday listelerinde yer alamayanların, başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş olması halinde, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine dönmelerinin mümkün olacağına hükmedilmiştir."

Seçimlere katılmak üzere istifa eden ancak aday listelerinde yer alamayanların, başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş olması halinde, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine dönmelerinin mümkün olacağına hükmedilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu da, adaylığı ve seçimi kaybeden memurların göreve döndürülmesi konusunda Danıştay Kararları doğrultusunda işlem yapılmasının uygun olacağını belirtmiştir.

Buna göre, istifa etmiş ancak aday adayı veya aday olamamış kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanların aday listelerinin kesinleşme tarihinden itibaren kurumlarına müracaat etmeleri halinde Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenmeksizin atamalarının yapılması mümkün bulunmaktadır.

Mevzuatta ki bu hükümler doğrultusun da şunu açıkça söyleyebiliriz Sayı Fidan MİT Müsteşar yardımcılığına 17 Nisan 2009 tarihin de getirilmiştir.25 Mayıs 2010 da ise MİT Müsteşarı olmuştur. Yani göreve başladıktan tam 5 yıl 10 ay sonra MİT ten istifa etmiştir ve MİT Kanunun da öngörülen 5 yıllık süreyi doldurduğun dan dolayı MİT Kanunu açısından da bir sıkıntı bulunmamaktadır..

Hukuki açıdan bir sıkıntı yok..

Siyasi açıdan karar ise zaten konuşuluyor, tartışılıyor..

Selam ve dua..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özkan Öztürk Arşivi
SON YAZILAR