Fidelerin toprakla buluşma zamanı

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER
Fidelerin toprakla buluşma zamanı

Soğuk ve yağışlı geçen kış mevsiminin ardından güneş kendini göstermeye başladı. Baharın kendini hissettirdiği bugünlerde vatandaşlar fidelerini toprakla buluşturuyor.

Domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebze fideleri tezgahlardaki yerini aldı. Pazarlarda satışa çıkan fidelere en büyük ilgiyi çiftçiler, köylüler ve şehirde müstakil evi olan vatandaşlar gösteriyor. Fidelerin tezgahlarda yerini aldığını belirten Yükselten Tarım ve Danışmanlık yetkilisi Alparslan Atalay, fidelerin satılmaya başlamasıyla baharın geldiğini anladıklarını belirtti. Bu dönemde bazı köylülerin kendi fidelerini ektiklerini belirten Atalay, Konya’da yaşayan vatandaşların da Hobi bahçelerinde ve müstakil evlerinde domates, biber, patlıcan, salatalık ve benzeri sebzeler ekmek için fide dikmeye başladığını söyledi.

FİDELER ÇUKUROVA, MERSİN VE ANTALYA SERİK’TEN

Fidelerin özellikle Çukurova, Mersin ve Antalya Serik’ten Konya'ya getirildiğini belirten Atalay, “Fideleri kendimiz yetiştiriyoruz. Çukurova, Mersin ve Antalya Serik’ten geliyor. Tohumlarını biz gönderiyoruz. Konya’da yok” dedi.  Toprağa ekilen fidenin 40-45 gün içerisinde ürün vereceğini ifade eden Atalay, “Bir kolide yaklaşık 400 fide bulunuyor. Sırık domates fidelerin tanesi 50 kuruşa denk geliyor. Normal fideler 25 kuruş ile 30 kuruş arası değişiyor. Patlıcan, biber, salatalık, fasulye gibi çeşitlilik de var” şeklinde konuştu.

FİDE DİKİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Fide ekimiyle ilgili uyarılarda bulunan Atalay, “Fideler ürün alana kadar domates, biber, fasulye ve benzeri fidelerin üretimi, birçok aşamadan geçecek. Çapalanacak, iple bağlanacak, filizler temizlenecek ve zamanında sulanması gerekiyor” dedi. “Fide diri olmalı” diyen Atalay, “Fide fazla genç veya fazla yaşlı olmamalı. Fideler çok fazla boylanmamalı. Kalın ve kuvvetli olmalı. Kök sistemi sağlam ve tam olmalı, mümkünse üzerinde bir miktar toprak bulunmalı ve fidelerin tümü aynı büyüklükte ve gelişme döneminde olmalı. Fide dikimi yapacak vatandaşlarımız daha fazla gecikmeden dikimlerini tamamlamalı. Fide dikimi Nisan ayının sonunda başlar, Mayıs ayının sonuna kadar devam eder. Haziran ayında dikilen fideler istenen verimi vermez ”dedi.