Filipinler Senato Başkanı Drilon, Meclis'te

Filipinler Senato Başkanı Drilon, Meclis'te

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Güney Filipinler'in güneyindeki barış sürecini yakından takip ettiğini ve arzu edilen yönde sonuçlanmasını desteklediğini söyledi.  

Çiçek, Filipinler Senato Başkanı Franklin M. Drilon ile bir araya geldi. Çiçek ve Drilon, baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

Çiçek, yaptığı konuşmada, Filipinler ile Türkiye'nin 65 yıla uzanan ilişkisi olduğuna işaret ederek, "Bağımsızlığınızı kazandığınızdan bu tarafa Türkiye sizinle yakın işbirliği içinde. Bu bizim için memnuniyet verici bir durum. Ziyaretinizin, ilişkilerin 65. yıla denk gelmesi ayrıca anlamlı ve tarihi olarak değerlendiriyorum.  İlişkilerin gelişmesi ve çeşitlenmesini çok arzu ediyoruz. Karşılıklı ziyaretler, ilişkilerimize ivme kazandırıyor. Hükümetler düzeyindeki ilişkilere paralel olarak parlamentolar arasındaki ilişkiler de çok önemli" dedi. 

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi düzeyde gittiğini, ilişkilerin iyi yolda seyretmesinin diğer ilişkilere de önemli fırsat çıkardığını ifade eden Çiçek, bunların başında ekonomik ve ticari ilişkiler geldiğini vurguladı. "Bu ilişkilerin gelişmesinden memnunuz. 2014 yılında da dünyadaki krize rağmen 250 milyon dolarlık ticaret hacmimiz var. Bu memnuniyet verici ama yetmediğini hepimiz kabul ediyoruz. Bunu daha da artırmamız lazım. Çünkü iki ülkenin de bunun ötesinde imkanları, fırsatları var. Bunu iyi değerlendirmek gerekiyor" diyen Çiçek, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştiği ülkelere bakıldığında karma ekonomik komisyon toplantılarının önemli olduğunu gördüklerini belirterek, Filipinler ile KEK toplantılarının düzenli olarak yapılmasında fayda olduğunu anlattı. 

Çiçek, THY'nin sefer yapmasının, ticaret hacmini olumlu yönde etkileyeceğini, ekonomik ticari ilişkilerin gelişmesinde de hukuki altyapının önemli olduğunu vurgulayarak, "Bunların başında vergilendirme mevzuatı geliyor. Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının onayının tarafınızdan hızlandırılması, bu rakamı daha yukarıya çıkarabilecektir. Ekonomik ticari ilişkilerin içinde özel yeri olan  savunma alanındaki işbirliği, bence çok önemli. Keşke bu ziyaretiniz birkaç gün sonra olabilseydi, Türkiye'de çok önemli  savunma sanayi fuarı açılıyor. Türkiye'nin ürettiği savunma sanayi ürünlerini de görme imkanınız olabilirdi" dedi.

Filipinler ile savunma sanayi alanında önemli işlerin yapabileceğine dikkati çeken Çiçek, "Bu konuda bir adım atıldı karşılıklı olarak bir çalışma ve çaba var; Askeri işbirliği çerçeve anlaşması ve savunma sanayi işbirliği mutabakat zaptı... Bu konuda bir mesafe aldık. Bunların bir an evvel meclislerimizden de onaylanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Burada da iki ülke parlamentolarına önemli görev düşüyor" diye konuştu.  

Çiçek, EXPO 2016 Botanik Sergisi'ne katılmalarının iki ülke ilişkilerinde yeni sayfa açılmasına vesile olabileceğini belirtti.

-"Türkiye'ye derin minnetlerimi belirtmek isterim" 

Filipinler Senato Başkanı Franklin M. Drilon da yaptığı konuşmada, hükümet ve devlet kanalında yüz yüze ilişkilerin ikili ilişkilere çok şey katacağını söyledi. 

Ülkesinde son üç yılda yaşanan üç olaydan dolayı derin minnetlerini ifade eden Drilon, bunlardan birinin 7 bin vatandaşlarını kaybettikleri tayfun olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin tayfundan iki gün sonra Başbakan Yardımcısı ile birlikte yardım heyetini yolladığını, yardım uçağında 500 bin dolar değerinde yardım malzemesi bulunduğunu anlatan Drilon, ayrıca ülkesinin güney bölgesindeki barış çalışmalarındaki yardımlarından dolayı da Türkiye'ye teşekkür etti.  

Uluslararası İzleme Komisyonu başında Büyükelçi Haydar Berk'in bulunduğunu belirten Drilon, silah bırakma organı kapsamında kapsamlı barış anlaşması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Drilon, "Güney Filipinler'deki barış sürecine büyük katkılardan biri de Türkiye'nin, 14 Mart 2014 tarihinde  imzalanan anlaşmaya tanık olarak Başbakan Yardımcısını göndermesidir. Bu, Türkiye'nin bölgedeki barışa verdiği önemi göstermektedir. Barışa verdiği destekleri için Türkiye'ye teşekkür ederken, bu desteğin devamının gelmesini istiyoruz" dedi.  

İkili ticari ilişkilerde gelişmeye açık çok yer olduğunu, ikili ziyaretlerin buna katkıda bulunacağını vurgulayan Drilon, iki ülkenin birlikte geliştirebileceği alanlardan birinin turizm olduğunu, THY'nin Manila seferlerinin ülkelerin turizm endüstrisine ivme katacağını söyledi.

Drilon, Karma Ekonomik Komisyon'un toplanması için gerekli işlemlerin yapılması talimatını vereceğini  belirterek, ayrıca çifte vergilendirme konusundaki çalışmaların devam ettiğini, anlaşmanın Senato'dan geçeceğini, Filipinler Silahlı Kuvvetleri Başkanının mayıs ayında Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini, bu ziyarette savunma işbirliği alanında da gelişmelerin kaydedileceğine olan inancını dile getirdi.   

-"Seçimlerden sonra tekrar Meclis Başkanı seçileceğinize inanıyorum" 

TBMM Başkanı Çiçek'i ülkesine davet eden Drilon'un, "Seçimlerden sonra tekrar Meclis Başkanı olarak sizin seçileceğinize inanıyorum" sözleri gülüşmelere yol açtı. 

Çiçek, Türkiye olarak Güneydoğu Asya ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, şunları ifade etti:

"Böyle bir önceliğimiz var. Bu çerçevede de birçok ülkeyle de stratejik ortaklık düzeyinde bir ilişki sürdürüyoruz.  Japonya, Güney Kore, Çin ile ilişkiler... Şüphesiz  Filipinler, bu kategoride önde gelen ülkelerden biri. İlişkilerimizi sadece ikili düzeyde değil, aynı zamanda uluslararası platformlarda da sürdürmek istiyoruz. Sizin desteğinizi ihtiyaç duyduğumuz iki organizasyonda da beraber olmak istiyoruz. Bunlar biri ASEAN ve ASAN'dır. Biz buralarda sizlerle dayanışma içinde bu ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Onun için de sizin desteğiniz bizim bakımımızdan önemli. Bir kısım uluslararası komite ve komisyonlara üyeliklerimiz var. Türkiye, 2017-2021 Uluslararası Hukuk Komisyonu'na adaylığı söz konusu. Burada da desteğiniz bizim açımızdan önemli."

Türkiye'nin Güney Filipinler'deki barış sürecini yakından takip ettiğini anlatan Çiçek, uzun süren, çatışmalara ve kayıplara yol açan ihtilafın barışçıl yoldan ve diyalogla çözülmesini samimi olarak temenni ettiklerini kaydetti. 

Çiçek, görüşmenin ardından Drilon onuruna yemek verdi.