Filipinler'de uyuşturucu satıcılarına operasyon

Filipinler'de uyuşturucu satıcılarına operasyon

Filipinler'in güneyindeki Maguindanao bölgesine bağlı Cotabato kentinde 8 uyuşturucu tacirinin öldürüldüğü bildirildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, emniyet yetkililerinin uyuşturucu satıcıları ve hırsızları tutuklamaya gittikleri sırada çıkan çatışmada 8 kişinin öldürüldüğü, bir kişinin de tutuklandığı belirtildi.

Polisin yaptığı baskınlarda çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildiği kaydedildi.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve hükümetinin göreve başladığı 30 Haziran'dan bu yana uyuşturucu satıcısı olmakla suçlanan 80 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Diğer yandan, ülkedeki bazı milletvekilleri yargısız infaz yapılmasından endişe duyuyor ve kongrenin soruşturma başlatmasını talep ediyor.

Cagayan kentinde terk edilmiş bir çiftlikte pazartesi günü 180 kilogram metamfetamin ele geçirilmişti.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Filipinler'de 2006'da kaldırılan idam cezasını, uyuşturucu kaçakçıları, silah kaçakçıları ve kurbanlarını öldüren tecavüzcü, soyguncu veya araba hırsızları için getirmek istediğini belirtmişti. 

Duterte, Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti. 

Bilibid Hapishanesi'nde tutulan uyuşturucu baronlarının, Duterte'nin başına 50 milyon pezo (3,2 milyon TL) ödül koydukları iddia edilmişti. 

Suçlularla savaşta kendisine yardımcı olanların ödüllendirileceğini söyleyen Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon pezo (320 bin TL) ödül vadetmişti.