Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

-
Filipinler'de uyuşturucuyla mücadele

Filipinler'in yeni Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucu çetelerini koruduğu öne sürülen ikisi emekli beş polis müdürünün adını açıkladı.

Duterte, yaptığı açıklamada, ihanetle eşdeğer suç işlemekle itham ettiği polisler hakkında soruşturma açılması talimatı verdiğini belirtti.

Bu polis memurlarıyla ilgili polis teşkilatının harekete geçmesini beklediğini söyleyen Duterte, "Polislerin görevlerinden ayrılmaları ve amirlerine rapor vermeleri talimatını veriyorum." dedi. 

Uyuşturucu çetesiyle bağlantısı olduğu iddia edilen polislerden, halihazırda bir kasabanın belediye başkanı olan emekli polis Vicente L, hakkındaki iddiaları reddetti.

İddiaların düzmece olduğunu savunan Vicente L, kendisinin daha önce ulusal polis dairesi yasa dışı uyuşturucuyla mücadele timi tarafından aklandığını söyledi.

Duterte'nin 30 Haziran'da devlet başkanlığı görevini devralmasından önce 3 bin 800'ü kendi memleketi Mindanao Adası'ndan olmak üzere yaklaşık 4 bin uyuşturucu satıcısının teslim olduğu bildirilmişti. 

9 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçiminin ardından 60 uyuşturucu satıcısının öldürüldüğü, 3 bin 700 kişinin ise gözaltına alındığını belirtilirken, denetimler sırasında uyuşturucu kullandığı tespit edilen 20 polis memurunun görevinden uzaklaştırıldığı açıklanmıştı.

Duterte, Filipinler'de 2006'da kaldırılan idam cezasını, uyuşturucu kaçakçıları, silah kaçakçıları ve kurbanlarını öldüren, tecavüzcü, soyguncu veya araba hırsızları için getirmek istediğini belirtmişti. 

Duterte, Davao kentindeki başkanlık kutlamalarına katılan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, silahı olan halktan, "adalete karşı koyan uyuşturucu kaçakçılarını öldürmelerini" istemişti.

Bilibid hapishanesinde tutulan uyuşturucu baronlarının, Duterte'nin başına 50 milyon pezo (yaklaşık 3,2 milyon lira) ödül koydukları bildirilmişti.

Ülkede işlenen suçlara karşı verdiği kanlı savaşta kendisine yardımcı olan Filipinlilerin ödüllendirileceğini söyleyen Duterte, her uyuşturucu baronu için 5 milyon pezo (yaklaşık 320 bin lira) ödül vadetmişti.