Filistin Merkez Konseyi Toplantısı İsrail basınında geniş yer buldu

KUDÜS (AA) – Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyinin "Kudüs, Filistin'in ebedi başkenti" temasıyla düzenlenen 28. dönem...
Filistin Merkez Konseyi Toplantısı İsrail basınında geniş yer buldu

KUDÜS (AA) – Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyinin "Kudüs, Filistin'in ebedi başkenti" temasıyla düzenlenen 28. dönem çalışma toplantısı ve toplantıda alınan kararlar İsrail basınında geniş yer aldı.

İsrail basını, FKÖ Merkez Konseyinde, Filistin’i devlet olarak tanıması, Doğu Kudüs’ü ilhak kararından vazgeçmesi ve Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini durdurana kadar İsrail’in tanınmasının askıya alınması yönünde alınan kararın uygulanması amacıyla yakın zamanda FKÖ Yürütme Kurulunun toplanmasını önemle sayfalarına taşıdı.

Haaretz gazetesi Abbas’ın konuşmasını “sadece umutsuzluğun bir ifadesi” olarak nitelendirerek, “Filistin Devlet Başkanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın ara buluculuğu ve İsrail’in halihazırdaki hükümeti ile sonuç verici bir çözüme ulaşma yönündeki umudunu kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı.

Haberde, Abbas’ın Merkez Konseyinde yaptığı konuşma ile uluslararası camianın baskılarını Filistinliler lehine toplamaya çalıştığı belirtilerek, “Abbas, bu ‘taktik’ ile “Trump yönetimindeki ABD ile ‘boşanmanın’ ve Oslo’nun sonlandığını ifade etmiştir.” denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel HaYom gazetesi de ana sayfasında ele aldığı Abbas’ın konuşmasını “Kaybedenin konuşması” olarak gördü.

İsrail’in Maariv gazetesi, Abbas’ın konuşmasını “Ömrünün tokadı” olarak değerlendirirken, Kanal10 televizyonu ise Abbas’ın ABD Başkanı Trump’a söylediği “Ocağınız Sönsün!” şeklindeki sözlerini ele alarak, söz konusu konuşmayı saldırı olarak niteledi.

İsrail’in 0404 haber sitesi ise Abbas’ın konuşmasını, Trump yönetimine meydan okuma olarak değerlendirerek, Abbas’ın “Ocağınız sönsün” şeklindeki sözüyle bu yöndeki meydan okumasını sürdürmeye devam ettiğini aktardı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas pazar günü yapılan Filistin Merkez Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail'in 1993'teki Oslo Barış Anlaşması'nı "sonlandırdığını" belirterek anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söylemiş, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devleti esası üzerine iki devletli çözüm taleplerine bağlı kaldıklarını ifade etmişti.

FKÖ Merkez Konseyinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde iki güren süren 28. dönem toplantılarının akabinde açıklanan sonuç bildirgesinde, FKÖ Yürütme Kurulundan İsrail'i tanıma konusunu askıya alması istenmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017'de yaptığı açıklamada, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak kabul ettiğini belirtmiş ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması noktasında Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini açıklamıştı.

Kaynak: