Filistin Yönetimi ve Hamas Mescid-i Aksa kararından memnun

UNESCO'nun, Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına ilişkin herhangi bir ibarenin bulunmadığı kararı onaylaması, Filistin Yönetimi ve Hamas tarafından memnuniyetle karşılando.
Filistin Yönetimi ve Hamas Mescid-i Aksa kararından memnun

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına ilişkin herhangi bir ibarenin bulunmadığı kararı onaylaması, Filistin Yönetimi ve Hamas tarafından memnuniyetle karşılandı.

Filistin hükümet sözcüsü Yusuf el-Mahmud yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO'nun Mescid-i Aksa'ya ilişkin kararının, "İsrail'in işgal ve Kudüs kentine ait gerçek ve doğal simgelerini değiştirmeye yönelik politikalarına kınama niteliğini taşıdığını" kaydetti.

Söz konusu kararı memnuniyetle karşılayan Mahmud, "İsrail işgalinin sona ermesi ve bölgede barışın sağlanmasına katkısı olan 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için" uluslararası topluma harekete geçme çağrısı yaptı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO'nun kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, "Bizler (bu kararı) , Filistin meselesi için zafer ve İsrail'in iddialarına yalanlama olarak gördüğümüz gibi, İsrail'in UNESCO'yu bu karardan vazgeçirmek için harcadığı tüm çabaları da boşa çıkardığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

UNESCO Yürütme Kurulu, Dışişleri Komisyonunun Mescid-i Aksa’yla ilgili aldığı ve bu kutsal yerin Musevilikle bağına ilişkin herhangi bir ibarenin bulunmadığı kararını onaylamıştı.

UNESCO Dışişleri Komisyonu'na sunulan karar tasarısı, 6'ya karşılık 24 oyla kabul edilmişti. 26 üye çekimser kalırken, iki üye oylamaya katılmamıştı. İsrail’in tepkiyle karşıladığı karar için Fransa çekimser oy kullanırken, ABD, Almanya ve İngiltere "hayır" oyu kullanan ülkeler arasında yer almıştı.

İsrail, Dışişleri Komisyonunun kararına tepki olarak UNESCO ile tüm ilişkilerini cuma günü dondurmuştu.