Filistin'in UCM'ye üyeliği

Filistin'in UCM'ye üyeliği
Filistin'in UCM'ye üyeliği
İsrail Dışişleri Bakanlığı:
- "Filistin yönetiminin başta UCM'ye başvurmak olmak üzere attığı tek taraflı adımlar, İsrail'le Filistin arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi için üzerinde ittifak edilen temel ilkelere yönelik apaçık bir ihlaldir"

KUDÜS (AA) - İsrail, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üyeliğinin, "üzerinde ittifak edilen temel ilkelere yönelik apaçık bir ihlal" olduğunu iddia etti. 

İsrail radyosunda yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Filistin yönetiminin başta Lahey'deki UCM'ye başvurmak olmak üzere attığı tek taraflı adımlar, İsrail'le Filistin arasındaki anlaşmazlığın çözülmesi için üzerinde ittifak edilen temel ilkelere yönelik apaçık bir ihlaldir. Bu adım, Filistinlilerin İsrail ile barış müzakereleri yürütmeyi reddettiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Söz konusu adım ile İsrail'e karşı yasal işlem başlatmanın hedeflendiğinin belirtildiği açıklamada, "Hamas ile uzlaşan Filistin hükümeti, İsrail'i, UCM'ye dava açmakla tehdit edebilecek son mercidir. Filistin'in girişimleri, Lahey'in temel hedefleriyle çelişiyor. Bu mahkemenin siyasallaşmasına yol açacaktır" ifadesi kullanıldı. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen yıl aralık ayında aralarında UCM'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya taraf olmak için imza atmıştı. Roma Statüsü'ne katılım belgesini ocak ayında BM Genel Sekreterliği'ne sunan Filistin'in üyeliği bugün yürürlüğe girdi.

Filistin'in UCM üyeliğinin resmileşmesi ile savaş suçu işleyen İsrail vatandaşları hakkında dava açılabilecek.