Filistinli köylülerin 43 yıllık toprak hasreti

İsrail'in 1973 yılında zorla göç ettirdiği Batı Şeria'nın Es-Sakut ve El-Kaun köylerinin eski sakinleri, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin son kararının ardından topraklarına dönmeyi bekliyor.
Filistinli köylülerin 43 yıllık toprak hasreti

Filistinli Faik Aynabusa (75), Batı Şeria'nın en verimli arazilerine sahip Ürdün Vadisi bölgesindeki Sakut köyünde doğup büyüdü. Ancak İsrail işgalinin ardından 1973'te diğer Filistinliler gibi o da zorla göç ettirildi.

Aynabusa'nın 43 yıl sonra köyüne geri dönme ümidi, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin yakın zamanda aldığı bir kararla yeniden canlandı. Mahkeme, Sakut ve Kaun köylerindeki toprakların sahiplerine iadesine hükmetti.

43 yıl sonra canlanan hatıralar

Sakut köyü yakınlarındaki bir pınarın başında kendisi gibi göç ettirilmiş Filistinlilerle oturan Aynabusa, "Küçükken bu suyun etrafında oynardık, bu sudan içerdik." diyerek eski günlerden söz etmeye başlıyor. Bir anda yıllar öncesine giden Filistinli yaşlı köylü, karşısında duran küçük tepedeki kalıntıları işaret ederek devam ediyor:

"Orası Ebu Mahmud'un evi, şurada da köyün dükkanı var. Babamın evi de işte orası. Orada mezarlık vardır. Bakın şimdi geriye hiçbir şey kalmamış."

"Bir çadırla bile olsa döneceğiz"

Hatıraları bir kenara bırakıp yeniden bugüne dönen Aynabusa, ailesinin Sakut köyünde 117 dönüm arazisi olduğunu belirterek, "Mahkeme kararı uygulanır ve dönmemize izin verilirse bir çadırla bile olsa buraya döneceğiz. Topraklarımızı ıslah edip, ekip biçeceğiz." ifadelerini kullandı.

Zorla göç ettirilen Filistinlilerden Cevad Deragme (65) de büyük bir özlemle köylerini dönmeyi beklediklerini söyledi. Ailesinin Sakut köyünde 220 dönüm arazisi olduğunu aktaran Deragme, "Bugün Tubas kentinde yaşıyoruz ama topraklarımız burasıdır. Uzun süredir beklenen karardan sonra köyümüze dönmeyi, burada yaşamayı ve topraklarımızı ıslah etmeyi ümit ediyoruz." dedi.

"Bu topraklar bizim ve onlara bırakmayacağız"

Tubas Valisi Rabi el-Handakci ise toprakların Filistinlilere iade edilmesinin ardından en iyi şekilde değerlendirilmesi için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Bölge sakinlerinin zirai çalışmalara başlaması ve mümkün olduğunca geniş alanı ekmesi için yolların ve su şebekelerinin yenilenmesi konusunda Filistin yönetiminin altyapı çalışması yaptığını belirten Handakci, "Bu bölge çok zengindir, Batı Şeria'nın gıda sepetidir. Bizler siyasi ve kanuni olarak mücadele ediyoruz. Orakla, baltayla, traktörle mücadele ediyoruz. Bu topraklar bizim ve onlara bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.