"Film, benim romanımı aşmış"

Bu iltifat her zaman duyulmaz; Fareyi Öldürmek romanının yazarı İrfan Yalçın, kitabını sinemaya uyarlayan Aydın Sayman'ı tebrik etti ve şöyle dedi: Film, açıkça benim romanımı aşmış.
"Film, benim romanımı aşmış"

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin en güzel söyleşilerinden biri, Yarış Dışı bölümde gösterilen 'İçimdeki İnsan' filminin söyleşisi oldu. Yönetmen Aydın Sayman, filmin uyarlandığı romanın yazarı İrfan Yalçın, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, oyuncular Suavi Eren, Rıza Sönmez, Melek Şahin ve yönetmen yardımcıları Alkım Özmen ile Uğur Sayman'ın katıldığı söyleşide söz alan bütün seyirciler, filme övgüler yağdırdı.

Baba yadigarı bir bahçeyi satmak için kısa süreliğine memlekete dönen yazar Nuri'nin, burada karşılaştığı eski dostu Sabri, kimsenin tahmin edemeyeceği bir cinayet işler. Sabri'yi tanıyanlarla konuşan Nuri'nin karşısına bambaşka bir portre çıkacaktır.

Filme esin veren romanın yazarı İrfan Yalçın, eserinin daha önce de tiyatroya uyarlandığını ve uzun dönem sahnelendiğini söyleyerek 'Ancak şimdi filmi izledim ve gördüm ki bunun kadar başarılı bir iş olamaz. Film, açıkça benim romanımı aşmış' diye konuştu.

Yönetmen Aydın Sayman ise bu hikayenin 30 yıldır peşinde olduğunu söyledi:

'Romanı yaklaşık 30 yıl önce ilk okuduğumdan beri bunu film yapmak, aklımda. İrfan ağabeyin Beyoğlu'nda bir kitapçısı vardır, oraya her uğradığımda da konuşuruz bunu. Ama ancak şimdi imkan bulabildik. Geç olsa da sonunda yapmaktan mutluyuz'

Görüntü yönetmeni Eyüp Boz da Afyon'da çekilen filmde şehrin atmosferinin de bir karakter gibi algılanmasını sağlayabilecek görüntüler için şöyle konuştu:

'Afyon için yönetmenimizin çok ısrarı oldu. Çok da iyi oldu. Çünkü gerçekten filmde de gösterdiğimiz heykelleriyle, dağlarıyla, atmosferiyle filmin hikayesini çok destekleyen görüntüler alabildik'

YENİ ŞAFAK