“Finans kaynağına rahat ulaşılıyor”

Mevlana Kalkınma Ajansı, Startupfon ve Kuveyt Türk işbirliğiyle teknoloji odaklı melek yatırımcıların bilgilendirilmesi, girişimci ya da girişimci adaylarının yatırımcılarla buluşturulması amacıyla ‘Teknoloji Yatırımcısı Akademisi’ programı düzenlendi.
“Finans kaynağına rahat ulaşılıyor”

Melek Yatırımcılık Sistemi’nin, girişimci adaylarının projelerine yatırım yapmasının yanı sıra onlara tecrübelerini aktarması ve iş bağlantılarını açarak gelişimlerine yardımcı olması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Savaş Ülger, “Girişimci bu sayede hem finans kaynağına ulaşmakta hem de yatırımcının bu alandaki tecrübelerinden de istifade etmektedir” dedi.

Teknoloji Yatırımcısı Akademisi programının açılış konuşmasını yapan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Erken aşamada olan, yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren girişimcilere yapılan yatırım olarak tanımlanan melek yatırımcılık kavramı özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ve ajans olarak bizim de üzerinde çalışmalar yürüttüğümüz bir kavramdır. Bireysel katılım yatırımcılığı da denilen Melek Yatırımcılık Sistemi, yatırımcıların, girişimci adaylarının projelerine yatırım yapmasının yanı sıra onlara tecrübelerini aktarması, iş bağlantılarını açarak gelişimlerine yardımcı olması açısından son derece önemlidir.Girişimci bu sayede hem finans kaynağına ulaşmakta hem de yatırımcının bu alandaki tecrübelerinden de istifade etmektedir. Sağlanan bu birliktelik de projenin başarısızlıkla sonuçlanma riskini en aza indirmektedir” diye konuştu.

finans-2-savas-ulger.jpg

“GİRŞİMCİLERİMİZE 5,5 MİLYON TL DESTEK SAĞLADIK”

2018 yılı sonu itibari ile Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu’na göre toplamda 471 adet Melek Yatırımcı Lisansı’nın verildiğine dikkat çeken Ülger, “Buna rağmen bölgemizdeki lisanslı melek yatırımcıların sayısının arzu ettiğimiz düzeyde olmadığını görüyoruz. Ajans olarak daha önce bu konudaki farkındalığın artırılması ve bölgemizdeki lisanslı melek yatırımcıların sayısının artması adına ‘Global Melek Yatırımcı Akademisi’ ve ‘Melek Yatırım Ağları Konya Buluşması’ programlarını düzenleyerek yatırımcılarımızı ve girişimcilerimizi bu konuda bilgilendirdik. Bunun yanı sıra, kurulduğumuz günden bugüne kadar farklı destek mekanizmaları vasıtası ile bölgemizdeki girişimcilerimize yönelik 5,5 milyon TL destek sağlayarak yeni fikirlerin hayata geçirilmesini amaçladık” şeklinde konuştu.

“BİLGİ VE FARKINDALIK DÜZEYİNE KATKI SUNULABİLECEK”

Teknoloji Yatırımcısı Akademisi programında potansiyel melek yatırımcılara güncel bilgileri ulaştırmayı, yeni yatırım alanlarına ışık tutabilmeyi ve yatırım kararlarının alınmasında dikkat edilmesi gereken unsurları aktarmayı hedeflediklerini belirten Ülger, “Teknoloji Yatırımcısı Akademisi programı; temelde mevcut ve potansiyel yatırımcılara odaklı olmakla beraber hali hazırda girişimciler ve girişimci adayları da programımıza davet edilmiştir. Bu sayede teknolojik alanda yatırım konusunda bilgiler aktarılırken yatırımı alacak tarafların da bilgi ve farkındalık düzeyine katkı sunulabilecektir” dedi.

finans-3.jpg

“EKONOMİK BÜYÜMEMİZ YÜZDE 5,7”

Teknoloji Yatırımcısı Akademisi programına Skype aracılığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır katılım sağladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, çalışmalarını  ‘Milli Teknoloji’ başlıklı bir çerçevede şekillendiğine dikkat çeken Kacır, “Milli Teknoloji hamlesiyle yüksek katma değerli ürünler ve ülkemizi ekonomik olarak kalkındırabilecek şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Genç bir nüfusa sahip olmamız diğer Avrupa ülkeleri arasında bize avantaj sağlıyor.  Çünkü dünyada teknoloji ürünlerini geliştiren şirketlerin takımlarını gençler oluşturuyor. Bu yüzden bizde genç nüfusumuzu ne kadar üretken ve girişimci yapabilirsek o kadar yol kat ederiz. Dış etkenler odaklı ekonomide kırılma yaşasak da uzun dönemli baktığımızda ekonomik büyümemiz yüzde 5,7. Avrupa ülkelerine baktığımızda ortalama büyüme oranı yüzde 1,4 olduğunu görüyoruz. Aslında ekonomimizi son 15 yılda hep birlikte çok çalışarak iyi bir seviyeye getirdik. 15 senedir ülkemizde büyük bir altyapıyla birlikte büyük bir kapasite yarattık” ifadelerini kullandı.

“YILLIK PATENT BAŞVURUSU 7 BİNLERİN ÜZERİNE ÇIKTI”

Türkiye’de bin 400’ün üzerinde ARGE ve tasarım merkezi olduğunu aktaran Kacır, “Ülkemizde 80’in üzerinde teknoparkta, 5 binin üzerinde şirket var. Bu teknoparklarda 30 binin üzerinde ARGE çalışması tamamlandı ve 8 bin üzerinde ARGE çalışması da devam ediyor.  Bütün bunların yanında 50’nin üzerinde girişim hızlandırma programımız var. 200’ün üzerinde üniversitemiz var. Yüksek teknoloji ihracatımız ise 4,5 milyar dolar seviyesini aşmış durumda. Bütün bunlar aslında sahip olduğumuz yüksek kapasitesinin birer göstergesidir. Bundan 15 yıl öncesine baktığımızda ülkemizin yıllık patent başvurusu 300’lerdeyken şimdi yıllık patent başvurusu 7 binlerin üzerine çıktı” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ