Fındık ihracatçısı Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerden memnun

Fındık ihracatçısı Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerden memnun

Fındık ihracatçıları, Rusya Federasyonu ile yaşanan olumlu gelişmelerin ardından yeni dönemde Rusya'ya ihraç edilen fındık miktarının yeniden artmasını bekliyor.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Rusya ilişkilerindeki normalleşme sürecini yakından takip ettiklerini belirtti.

Yaşanan son gelişmelerin fındık sektörü adına olumlu yansımaları olacağına işaret eden Sevinç, Rusya ile ilişkilerin yeniden düzelmesinin fındık ihracatçıları olarak kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.

Sevinç, kriz sürecinde Rusya'nın ambargosu nedeniyle fındık ihracatının düştüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014-2015 sezonunda Rusya'ya 3 bin 500 ton fındık ihraç edilerek 42 milyon 900 bin dolar döviz girdisi elde edilmişti. 1 Eylül 2015'te başlayan 2015-2016 sezonunda ise bugüne kadar bin 800 ton fındık ihracatı karşılığında 18 milyon 700 bir dolar gelir sağlandı. İnanıyoruz ki normalleşme sürecinin ardından yeni ihracat sezonunda bu açık kapanacaktır."

Rusya ile yaşanan olumlu gelişmelerin çok iyi yansımalarını yakın zamanda göreceklerini vurgulayan Sevinç, 1 Eylül'de başlayacak yeni ihracat döneminde bu gelişmelerin fındık sektörüne olumlu yansımasının olacağını kaydetti.

Sevinç, Rusya'nın fındık ihracatında Türkiye'nin önemli pazarlarından biri olduğuna dikkati çekerek, "Rusya pazarı, her yıl genişleyen ve artış gösteren bir pazardı. Böylesine önemli bir pazarı biz de kaybetmek istemiyoruz. Bunun için sürecin olumlu olmasından son derece mutluyuz. Temennimiz bir daha bu tür olumsuzlukların yaşanmaması. Bu sürecin fındık sektörüne olduğu kadar ülkemiz adına da çok büyük yararı olacaktır." dedi.

Edip Sevinç, 2016-2017 fındık ihracatı sezonunda Rusya'ya ihraç edilen fındık miktarının artmasının Türkiye'de iç piyasaya da olumlu yansıyabileceğini sözlerine ekledi.

Ordulu fındık ihracatçısı Necdet Gürsoy da Rusya ile düzelen ilişkilerin başta ülke adına çok büyük faydaları olacağını belirterek, fındık ihracatçıları olarak bu gelişmelerden memnun olduklarını söyledi.

Rusya ile ilişkilerin fındık sektörüne direkt olumlu yansıyacağının altını çizen Gürsoy, "İlişkilerin eskisi gibi olması Rusya ile ticaretimizi yeniden canlandıracak. Biz ihracatçılar olarak hiçbir ülkeyle sorun yaşamak istemiyoruz. Bundan sonra Rusya'ya fındık ihracat miktarımızın artmasını bekliyoruz." diye konuştu.

- "İhracat artarsa fiyat da artar"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ise Rusya ile yaşanan sorunların aşılmasının sevindirici olduğunu belirterek, "Çünkü ülke olarak ne kadar fazla fındık ihracatı yaparsak bunun iç piyasa fiyatlarına olumlu yansımaları olacaktır." ifadesini kullandı. 

Yeni sezonda serbest piyasada işlem görecek fındık fiyatının şekillenmesinde artan ihracatın etkili olacağına inandığını dile getiren Soydan, Rusya ile düzelen ilişkilerden sadece ihracatçıların değil, üreticilerin de memnun olduğunu kaydetti.