"Fındıkta en büyük tehlike külleme hastalığı"

"Fındıkta en büyük tehlike külleme hastalığı"

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, gelecekte fındıkla ilgili en büyük tehlike olarak külleme hastalığını gördüklerini söyledi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, aşırı sıcağın fındığa ciddi şekilde zarar verebileceğini belirtti.

Geriye doğru bakıldığında fındıkta önce don hadisesi daha sonra da dolu ve fırtına yaşandığını ifade eden Soydan, fındık üreticilerinin bunların yanı sıra 3 yıldır da külleme hastalığıyla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Soydan, ilk yıllarda külleme hastalığının ne boyutta olduğunu anlayamadıklarını belirterek, "Bu sene özelikle Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'da had safhada külleme hastalığı başladı." diye konuştu.

Külleme hastalığı ve yüksek hava sıcaklıklarıyla birlikte fındıkta dökülme meydana geldiğini anlatan Soydan, "Fındık üzerinde aşırı beyazlama, çotanaklarda kuruma ve dökülme görüyoruz. Bu da fındığın hem kalitesini hem de verimini, rekoltesini ciddi boyutta etkileyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hastalıkla mücadele için ciddi çalışma yürütülmeli"

Soydan, külleme hastalığıyla mücadele için ciddi çalışma yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Sadece ilaçlama değil, bölgemizde bu hastalığın neden kaynaklandığının çok iyi araştırılması lazım. Gerçekten gelecekte fındığımızla ilgili en büyük tehlike olarak külleme hastalığını görüyoruz.

Külleme hastalığını ilk yılda hiçbirimiz çok anlayamadık, ama Bakanlığın, Ziraat Odalarının, Fındık Araştırma Enstitüsü ile üniversitelerin ziraat fakültelerinin bununla ilgili bazı çalışmaları oldu. Külleme için bazı denemelerden sonra bakanlığın tavsiye ettiği ilaçlar oldu. Daha sonra bunu üreticilerimize sunduk, bu ilacı bazı üreticilerimiz bahçelerine attı. İlaçlamadan sonra şunu gördük; külleme hastalığını dalda görmeden erken ilaçlamak gerekiyor."