'Fırat Kalkanı’nı dünya böyle izliyor

Türkiyee’nin DAEŞ’i ve PYD’yi Cerablus bölgesinden uzaklaştırmak için başlattığı ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunu dünya basını yakından izliyor.
'Fırat Kalkanı’nı dünya böyle izliyor

Kommersant (Rusya): 'Moskova rahatsız' Gazete, bazı Rus uzmanların, Türkiye’nin Cerablusadımının ikili ilişkileri olumsuz etkileyebileceğini söylediğini aktardı. Askeri istihbarat kaynaklarından aldığı bilgiyi aktaran Kommersant, “Rus istihbaratı Türk ordusunun Suriye’de bir müdahale başlatacağını tahmin ediyordu. Ancak boyutu, Rus askeri yetkilileri de şaşırttı. Cerablus’un ele geçirilmesi için askeri bakımdan çok daha az kuvvete ihtiyaç duyulmasına rağmen, Türkiye’nin devreye soktuğu kuvvetler Ankara’nın ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda Cerablus ile yetinmeyeceğini gösteriyor. Türkiye’nin tıpkı zamanında Irak’ta yaptığı gibi çok daha geniş çaplı müdahale planladığı anlaşılıyor” dedi.

New York Times (ABD): ‘Erdoğan gücünü gösterdi’ Gazete, Suriye operasyonunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk ordusu üzerindeki yeni gücünü gösterdiğini yazdı. Son yıllarda Türk ordusunun Suriye’ye girmesi için planlar yapıldığını, ancak yurt içinde zaten 'Kürt militanlara' karşı savaşan komutanların bunu geri çevirdiğini yazan NYT, Cerablus operasyonunun, darbe girişimi ve ordudaki temizlikten kısa bir süre sonra Erdoğan’ın TSK üzerindeki operasyonel kontrol gücünü arttırdığını gösterdiğini belirtti.

Washington Post (ABD): 'Darbeciler engelledi' ABD’de yayınlanan W.P., Suriye operasyonunun darbe girişiminde bulunan subaylar nedeniyle bir yıl rötara uğramış olabileceğini yazdı. W.P.’a konuşan bir Türk yetkili, bazı komutanların DAEŞ’e karşı planın devreye sokulmasını engellediğini belirtti. Bunlardan birinin de 15 Temmuz gecesi Ankara’daki Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmeye çalışırken ölen Tuğgeneral Semih Terzi olduğu öne sürüldü.

Financial Times (İngiltere): 'Üç cepheli savaş riskli' Dış haberler editörü David Gardner, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı anda 3 ayrı cephede savaşmasının bir risk olduğu yorumunu yapıyor. Gardner; “Ankara’nın risk sıralamasını değiştirmek zor: Gülen yok edilebilir, DAEŞ bir gün ortadan kaybolacaktır, ama Kürtlerin, Suriye sınırının her iki tarafındaki ilerleyişi Türkiye’nin sınır bütünlüğüne yönelik sürekli bir tehdit olarak kalacak” dedi.