Fırat’tan uzak kalmasın

Şah Fırat Operasyonu ile Karakozak’tan tahliye edilen Süleyman Şah Türbesi’nin yeni mekanı için 5 yer belirlendi. Tarihi mirasa sadık kalmak için türbe Fırat nehri kıyısındaki Suriye Eşme’sine nakledildi.
Fırat’tan uzak kalmasın

Suriye Eşmesi Köyü’ne taşınan Süleyman Şah’ın türbesi için Fırat Havzası hassasiyeti gözetlendiği ortaya çıktı. Şah Fırat Operasyonu öncesi yapılan güvenlik toplantısında türbenin yeni yeri belirlenmeye çalışıldı. Güvenlik ve lojistik kolaylığı göz önüne alınarak 5 yer seçildi.
TARİHİ MİRASA SADIK KALINDI
Ancak bazı yetkililer Süleyman Şah’ın Fırat ile özdeşleştiğine ve daha önceki iki türbenin nehre yakın olduğuna dikkat çekti. Bu görüş ağırlık kazanınca Türbenin Fırat kıyısındaki Eşme’ye taşınması kararlaştırıldı. Türbenin nakledildiği Eşme Köyü lojistik açıdan önemli bir bölge. Bölgede hem tank hem de jandarma taburu bulunuyor. Sınıra yaklaşık 200 metre mesafede Eşme Köyü asker değişimi ve hızlı müdahale açısından da stratejik öneme sahip.
TAŞINMA HEP FIRAT HAVZASINDA OLDU
Süleyman Şah, binlerce kişilik oymağın 1214 yılında Fırat Nehri’nden geçirip Anadolu’ya getirirken kendisi iki askeri ile suya kapılarak boğularak hayatını kaybetti. Süleymah Şah, iki askeri ile Caber Kalesi’nin eteklerine gömüldü, daha sonra buraya bir türbe yapıldı. Ancak türbe, 1939 ve 1975 yıllarında taşınmak zorunda kalındı.
İKİ KEZ TAŞINDI
Birinci yer değişikliği, 1939 yılında kale içinde tamirinin imkânsız hale gelmesi nedeniyle ikinci değişiklik ise 1975 türbenin baraj suları altında kalması tehdidi nedeniyle taşındı.