"Fiyatlar baskı altında aşağı indirilmeye çalışılıyor"

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun:- "Seçimlere kadar olan sürede sadece ve sadece popülist yaklaşımlarla fiyatlar baskı altında aşağı indirilmeye çalışılıyor"- "Bizi samana, nohuta, fasulyeye, soğana muhtaç ettiniz. İran'dan ülkemize soğan geli
"Fiyatlar baskı altında aşağı indirilmeye çalışılıyor"

TBMM (AA) - CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, "Seçimlere kadar olan sürede sadece ve sadece popülist yaklaşımlarla fiyatlar baskı altında aşağı indirilmeye çalışılıyor." dedi.

Aygun, Çorum'un Alaca ilçesinde yaşayan çiftçi Alim Gürsu ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, artan sebze ve meyve fiyatlarına karşı alınan önlemleri eleştirdi.

Gıda fiyatlarındaki artışın iktidar partisini panik havasına soktuğunu ve tanzim satış mağazaları açarak günün kurtarılmaya çalışıldığını öne süren Aygun, " İstanbul'da 50, Ankara'da ise 30 noktada tanzim satışına başlandı. Satışı gerçekleştirilen ürünler Tarım Kredi Kooperatiflerince karşılanmaktadır. Bu tanzim satış mağazaları sadece 81 il yerine Ankara ve İstanbul'da faaliyete geçirilmiştir. Artan fiyatlar karşısında aranan gıda teröristleri olarak çiftçilerimiz nitelendirilmektedir. Oysaki terörizm gıda ithalatının tam kendisidir. Gıda ithalatını kim yapıyorsa aslında terörist onlardır." ifadelerini kullandı.

Aygun, tanzim satış noktalarına ürün temin eden Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi bünyesinde hizmet veren marketlerinde fiyatların piyasa fiyatlarıyla aynı olduğunu vurguladı.

Yurt genelinde 8 noktada hizmet veren tarım marketlerin bir tanesinin de Tarım ve Orman Bakanlığı Kampüsü içerisinde bulunduğunu anlatan Aygun, "Sayın Bakan ve yürütmenin başında yer alan Cumhurbaşkanı bu marketlerdeki fiyatlardan herhalde bihaberler. Tanzim satış noktalarında satılan domates 3 liradan halka sunulurken, tarım marketteki fiyatı 9 lira 70 kuruş. Aynı şekilde kuru soğan tanzim satışta 2 liradan satılırken tarım markette 5 lira 50 kuruş. Patates tanzim satışta 2 lira, tarım markette ise 4 lira 90 kuruş. Kırmızı biber tanzim satışta 6 lira iken bu rakam tarım markette 9 lira 40 kuruş. Bu fiyatları incelediğimizde 'gıda teröristi' kim diye sormak istiyorum. Geldiğimiz noktadan baktığımızda yapılan işin arkasına bakmadan günü kurtarma derdinde olunduğunu görmekteyiz. Buradaki çelişkiden ne Tarım ve Orman Bakanı'nın haberi var ne de Cumhurbaşkanı'nın. Seçimlere kadar olan sürede sadece ve sadece popülist yaklaşımlarla fiyatlar baskı altında aşağı indirilmeye çalışılıyor. Neden siz bunu sadece İstanbul ve Ankara yerine 81 ilde uygulamıyorsunuz?" diye konuştu.

Aygun, üreticinin zor durumda bulunduğunu, vatandaşın sağlıklı ürün tüketmesi adına kredi kullanan çiftçinin borcunu ödeyemez halde olduğunu savundu.

Üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülmemesi halinde üretimin ciddi oranda sekteye uğrayacağını ileri süren Aygun, "Gelin tarımsal destekleri doğru şekilde verelim, çiftçimizi doğru şekilde yönlendirelim ve ülkemizi ithalatçı konumdan çıkarıp ihracatçı konuma taşıyalım. Bizi samana, nohuta, fasulyeye, soğana muhtaç ettiniz. İran'dan ülkemize soğan geliyor. Yazıktır, günahtır. Yanımda bulunan bu çiftçimiz çektiği kredileri ödeyememesinden dolayı adeta kan ağlıyor. Borçlarını yapılandırmak istediğinde ise içinden çıkılamaz faiz oranlarıyla karşı karşıya kalmış bu kardeşimiz 'üretirken batıyorum' diyor. Talebimiz çiftçilerimizin de borçlarının faizlerinin silinmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: