Flaş öneri! Türkiye bunu yaparsa Barzani biter

Barzani yönetiminin 25 Eylül’deki referandum planına karşı Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan Özdemir'den flaş bir öneri geldi.
Flaş öneri! Türkiye bunu yaparsa Barzani biter

Referanduma hazırlanan Barzaniyönetiminin Türkiye üzerinden kendi hesabına petrol pazarlaması enerjide yeni denklemi de gündeme getirdi. Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Özdemir, referandum planına karşı “Petrol ticaretini durdurursak IKBY’nin dayanma gücü kalmaz” önerisinde bulundu. Özdemir ancak bunun zor olduğunu da söyledi. 

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Barzani yönetiminin 25 Eylül’deki referandum planına karşı Türkiye’nin petrol ticaretini durdurması önerisinde bulundu. Özdemir ancak bunun zor olduğunu da söyledi. Erbil ile Bağdat arasında petrol gelirlerinin bölüşümü konusunda yapılan anlaşmanın artık geçerliliğini yitirdiğini belirterek, Erbil’in Türkiye üzerinden son 3.5 yıldır petrolünü uluslararası pazarda satıp gelir elde ettiğini söyledi. Bağdat ile Erbil arasında belirsizliğini koruyan ve asıl çatışma potansiyeli olan alanın Kerkük sahaları olduğunu vurgulayan Özdemir “Gelinen noktada referanduma Kerkük’ün dahil edilmesi ve IKBY’nin aslında bir Türkmen şehri olan Kerkük’te oldu bitti yaratmak istemesi, taraflar arasında gerginliğe yol açtı. Bu nedenle ciddi anlamda bir çatışma potansiyelinden söz edebiliriz” ifadelerini kullandı.
 
ÜÇ ÜLKENİN TAVRI ÖNEMLİ
 
Özdemir, konunun özellikle Türkiye, İran gibi komşu ülkeler ve ABD ile Rusya gibi güçler ve referandumu desteklediğini açıklayan İsrail arasında ciddi sorun oluşturduğunu belirterek, bu ülkelerin tavrının süreçte belirleyici olacağının altını çizdi. Fiili olarak ise Türkiye’nin elinde çok büyük bir güç olduğunun vurgulayan Özdemir, “Bu referandumun iptali için Türkiye’nin elinde büyük bir güç var. O da Türkiye üzerinden yapılan petrol ticareti. Petrolün 60 dolara yaklaştığı bir dönemde, Türkiye petrol ticaretini durdurursa IKBY’nin çok fazla dayanma gücü kalmaz. Ancak bu o kadar kolay bir karar değil” diye konuştu.
 

KAYNAK: STAR