Formüldeki sırrı açıkladı

MHP lideri Bahçeli, tartışmaya açtığı ‘cumhur ittifakı’nın sırrını açıkladı: Cumhur ittifakı olursa, Cumhurbaşkanlığı seçimi de olur. Buradaki ittifak, orada da devam eder diyoruz. O zaman cumhur ittifakının önerdiği adayın da seçilmesi o kadar güçlü olur
Formüldeki sırrı açıkladı

Antalya’da belediye başkanları toplantısına katılan MHP lideri Devlet Bahçeli, Ankara’ya dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baraj ister beş, ister yedi, ister başka bir şey olsun. İttifak yasal bir hakka kavuşsun. Hangi parti kiminle ittifak yapacaksa önünü açalım.

ADAY O KADAR GÜÇLÜ OLUR

Referandumda evet ve hayır anlamında bir ayrışma ve bloklaşma oldu. Bu önümüzdeki seçimlerde de böyle mi olacak, olacaksa eğer yasal bir zemine bağlanması lazım. Bu çerçevede yasal zeminde bir ittifak yapılacaksa birinci şart ittifakı yapan partiler siyasal kimliklerini korumalıdır. Siyasal kimliklerini koruyarak elde edilmiş oy oranından ve milletvekili sayısından paylarını almalı.

Sır nedir? Eğer ki milletvekilliği seçimleriyle beraber cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılacaksa C ittifakına yüklediğim anlam ‘cumhur ittifakı’ olacak. Cumhur ittifakı olunca aynı eş zamanlı yapılmış olan milletvekilliği seçiminin cumhurbaşkanlığı seçimiyle de anlamlandırılarak oluşmuş bir ittifak olur. Eğer burada bir ittifaka uzlaşma sağlanırsa, bu milletvekilliği olmaktan çıkar, Cumhur İttifakı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine de sirayet edebilir. O zaman milletvekilliğinde elde edilebilecek olan rakam, güçlü bir rakam olabilirse Cumhur ittifakının önerdiği adayın da seçilmesi o kadar güçlü olur.

İSTİKRARI SAĞLAMAK İÇİN

Başarılacak olan şey ‘cumhur ittifakı’ ise o zaman cumhur ittifakının aldığı oy oranı Cumhurbaşkanlığı seçiminde de önemli bir etken olur. Aday gösterir göstermez, şu olur bu olur, o ikinci aşama. Başkaları da D ittifakı kurarlar, onlar da ayrıca değerlendirilir. Türkiye’de eşzamanlı olarak milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaksa, seçimlerden istikrar sağlayabilecek bir sonucu elde etmek açısından buna müsaade edilmesi ve yasallaş-tırılmasından yana olduğumuzu söylüyoruz.

KİM OLACAK SORUSU YERSİZ

Uyum yasalarını cumhurbaşkanı kim olacaktır sorusuna cevap arayan bir hale sokarsanız, ne ittifak kalır, ne bir şey kalır ne de cumhurbaşkanı adayı kalır. Sırrın S’sini de söylüyorum. Cumhur ittifakı olursa, Cumhurbaşkanlığı seçimi de olur. Buradaki ittifak, orada da devam eder diyoruz. Anlayan anlar, anlamayana ne yapalım?

YENİ ŞAFAK