Fransa İç İstihbarat Birimi Başkanı’ndan çatışma uyarısı

Fransa İç İstihbarat Birimi Başkanı Patrick Calvar, "Terörle başa çıkacağız fakat aşırı sağ gruplar ile İslam dünyası arasında çatışma riski çok yüksek." dedi.
Fransa İç İstihbarat Birimi Başkanı’ndan çatışma uyarısı

Fransa İç İstihbarat Birimi (DGSİ) Başkanı Patrick Calvar, Avrupa’nın aşırı sağ gruplar ile Müslüman dünyası arasında çatışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Paris saldırılarını araştırmak amacıyla Fransız Meclisince oluşturulan 13 Kasım Saldırılarını Araştırma Komisyonu’nun dün yayımlanan raporunda, komisyonun görüşlerine başvurduğu Fransız İç İstihbarat Birimi DGSİ’nin başındaki isim olan Patrick Calvar'ın ifadeleri yer alıyor.

Rapora göre Calvar, hem Fransız hem de diğer Avrupa ülkeleri istihbarat kurumları arasında işbirliğinin geliştirilmesi ihtiyacı üzerinde dururken, artan ırkçılık ve aşırı sağ hareketlerin oluşturduğu tehlikeye de dikkati çekti.

Terör örgütleri ile mücadelede yeni tekniklere ihtiyaç olduğunu belirten Calvar, Whatsapp, Viber, Telegram gibi mobil haberleşme sistemlerinin takibinde güçlük çekildiğini, diğer ülke istihbarat birimleriyle daha çok işbirliği, bilgi paylaşımı ve geniş veritabanı oluşturmanın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

"Bütün Avrupa'da yükselen bir aşırı sağ tehlikesi söz konusu"

Paris saldırıları sonrası Fransa’da ortaya çıkan havanın kaygı verici olduğunu vurgulayan Calvar, "terörle mücadelede başarı kazanacaklarını" belirterek, "kendisini daha çok kaygılandıran konunun ise toplumun aşırılığa kayması ile yabancı ve Müslüman nefretinin artması" olduğunu kaydetti.

Avrupalı istihbarat kuruluşları yöneticileriyle de bu endişeleri paylaştığını kaydeden Calvar, "Günü geldiğinde aşırı sağ gruplarla da mücadele etmek zorunda kalacağız. Bu çatışma kaçınılmaz olacak. Aşırı sağ gruplar ve Müslümanlar arasında çatışma çıkması endişemiz var. Dikkat edin, radikallerle değil, Müslüman dünyası ile. Avrupa büyük bir tehlike içinde, bütün Avrupa'da yükselen bir aşırı sağ tehlikesi söz konusu. Biz servislerimizin bir bölümünü bunları izlemek için seferber ediyoruz. Birgün topluluklar arası çatışma patlak verecek." ifadelerini kullandı.