Fransa Senatosunda İslam konulu panel

Fransa İslam Konseyi Başkanı Ahmet Oğraş:- "Fransa'da İslam'ın, siyasi bir malzeme olmaması gerekiyor"- Senatör Nathalie Goulet: - “İslami kuruluşların organizasyonu, Müslümanlara aittir”- Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Chems-Eddine Hafiz:- "(Haki
Fransa Senatosunda İslam konulu panel

PARİS (AA) - Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş, İslam'ın ülkede siyasi malzeme olmaması gerektiğini belirtti.

Başkent Paris’te Senatoda, CFCM Başkanı Oğraş, Senatör Nathalie Goulet ve Andre Reichardt'in katkılarıyla ülkedeki İslami kuruluşların yapılanmasına ve finansmanına ilişkin panel düzenlendi.

Panele, CFCM Başkanı Ahmet Oğraş, Başkan Yardımcıları Anouar Kbibech ve Chems-Eddine Hafiz, Fransız yetkililer, İslami derneklerin yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Senatör Goulet, burada yaptığı konuşmada, Fransa’da İslam ve Müslümanlar ile ilgili tartışmalar olduğunu belirterek, "Ancak İslami kuruluşların organizasyonu Müslümanlara aittir.” dedi.

Goulet, İslam’ın ve Müslümanların Fransa’da ve cumhuriyette yeri olduğunu kaydetti.

Senatör Reichardt ise ülkede İslam ile ilgili birçok konunun konuşulması gerektiğini vurgulayarak, "CFCM'nin organizasyonu hakkındaki kararları CFCM'nin yöneticilerinin alması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ülkede görev yapan veya yapacak imamların eğitimini burada almalarının önemli olduğunu belirten Reichardt, Fransa'da Hristiyanların ve Yahudilerin ilahiyat fakültelerine sahip olduğunu, Müslümanlar için de bir ilahiyat fakültesinin kurulması gerektiğini vurguladı.

- "Fransa'da İslam'ın, siyasi bir malzeme olmaması gerekiyor"

CFCM Başkanı Oğraş, Fransa’da İslam’ın yıllardır tartışma konusu olduğunu ancak doğru zeminde tartışılmadığını bildirdi.

Ülkede İslam ile ilgili tartışmalara ilişkin, "Güvenlik sorununu bahane ederek ön yargılı bir yaklaşım sergileniyor." ifadelerini kullanan Oğraş, bu tartışmaların objektif olmadığını ve sahadaki gerçeklerden uzak olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Oğraş, Fransa’da İslam ile ilgili yapılacak çalışmalarda alanında uzman kişilerle çalışılması gerektiğini söyledi.

Ülkede İslam karşıtı saldırılara karşı siyasi ve medyatik bir sessizliğin olduğunu vurgulayan Oğraş, tüm dinlere mensup kişilere eşit bir şekilde yaklaşılması gerektiğini belirtti.

Oğraş, "Fransa'da İslam'ın, siyasi bir malzeme olmaması gerekiyor." dedi.

Ülkede İslami kuruluşlarla ilgili yapılması gerekenlerin, Müslümanların yerine yapılmaya çalışıldığını ifade eden Oğraş, ancak bunları Müslümanların kendileri yapmaları için özgür olmaları gerektiğine dikkati çekti.

İçişleri Bakanlığı Dini Masasında görevli Frederic Lallier, ağustos ayının sonlarından 15 Eylül’e kadar Fransa’nın birçok kentinde İslami kuruluşların yapısına ilişkin valiliklerde toplantıların düzenlendiğini belirtti.

Lallier, bu toplantılarda devlet ile İslami kuruluşların arasındaki ilişkinin laiklik prensibine aykırı olmadığı görüşünün paylaşıldığını ifade etti.

Bu diyaloğun önemli olduğuna işaret eden Lallier, bu toplantılarda cami ve derneklerin yapısı ve finansmanı, imamların eğitimin görüşüldüğü ve Müslümanların görüşlerini de aldıklarını söyledi.

Lallier, İslami kuruluşların yapısına ve işlevine karışmadıklarını ancak yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti.

- "Bu Müslümanlara ve İslam'a hakarettir"

CFCM Başkan Yardımcısı Chems-Eddine Hafiz de İslam ve Müslümanların Fransa’da önemli bir yeri olduğunu ancak Müslümanların sosyal olarak alt sınıflarda görüldüğünü dile getirdi.

Müslümanlar söz konusu olduğunda olumlu taraflar yerine hep olumsuz tarafların konuşulduğuna dikkati çeken Hafiz, Hakim El Karoui'nin geçen hafta, toplumsal konularda görüş bildiren Montaigne Enstitüsü adına hazırladığı “İslamizm Fabrikası” başlıklı raporuna ilişkin, "Bu Müslümanlara ve İslam'a hakarettir." değerlendirmesinde bulundu.

CFCM bünyesinde faaliyet gösteren İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri ise ülkede bu yılın ilk 6 ayında 58 İslam karşıtı saldırının kayıtlara geçtiği bilgisini paylaştı.

Fransa'da siyasetçilerin Müslümanlara karşı olumsuz görüşü olduğunu ifade eden Zekri, ülkede İslam'a saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

CFCM Başkan Yardımcısı Kbibech de Fransa’daki cami ve mescitlerin tamamının CFCM'ye bağlanmasını istediklerini belirtti.

CFCM’nin yönetiminde gençlerin ve kadınların da yer alması için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Kbibech, El-Karaoui’nin söz konusu raporuna ilişkin, "Ülkedeki Müslümanları zan altında bırakıyor ve Müslümanlara hakaret. Bu kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Kaynak: