Fransa'da bin 961 protestocuya gözaltı

Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, Fransa çapında mart başından beri yapılan çalışma yasası protestolarında toplam gözaltına alınanların sayısının bin 961 olduğunun da altını çizdi.
Fransa'da bin 961 protestocuya gözaltı

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, dün Fransa çapında düzenlenen çalışma yasası protestolarında şiddet olaylarına karışanlara hoşgörü gösterilmeyeceğini söyledi.

Cazeneuve, Strazburg'daki polis ve jandarma ekiplerini ziyaretinde dünkü olaylara ilişkin konuştu.

Ülke çapında 200 farklı noktada düzenlenen eylemlerde 214 kişinin gözaltına alındığını, bir kısmı ağır olmak üzere de 78 polisin yaralandığını duyuran Cazenevue, sorumluların cezasını çekeceğini dile getirdi.

"Devlet, bu şiddettin sorumlularına, zerre kadar müsamaha göstermeyecektir" diyen Cazeneuve, mart başından beri yapılan 4 protestoda toplam gözaltına alınanların sayısının bin 961 olduğunun da altını çizdi.

Fransız İşçi Konfederasyonu: Gösterilere 500 bin kişi katılıyor

Protestolarda şiddet olaylarına neden olan ve polise saldıran grupların devlet ve cumhuriyet değerlerinden nefret ettiğini belirten Cazeneuve, sorumlular hakkında gerekenin yapılacağının yineledi.

Rennes'deki protestoda ise 20 yaşındaki bir göstericinin polisin attığı plastik mermi nedeniyle gözünü kaybettiği öğrenildi.

Protestoların organizatörlerinden Fransız İşçi Konfederasyonu (CGT) ülke çapında gösterilere katılımın 500 bin olduğunu duyursa da polis katılımın 170 bin civarında olduğunu ifade etmişti.

Gösterilerin özellikle Paris, Nantes ve Rennes ayağında bazı gruplar polise saldırmış, polis de karşılık olarak göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle cevap vermişti.

Fransız medyasında yer alan bazı haberlerde, polis, göstericilere çok sert müdahale ettiği gerekçesiyle eleştirilirken bazı şehirlerde metrolara gaz bombası atmakla suçlandı.

AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre polis, eylem boyunca göstericilerin üzerinde insansız hava aracı uçurarak protestoyu havadan da takip etti.

"Kazanılmış hakların elden alınması"

Fransa'da işsizliği düşürme ve istihdam piyasasında esneklik sağlama amacıyla hazırlanan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor. 

Tasarıya karşı son 2 ayda 4 kez sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak.