Fransa’da eylemci öğrencilere iki günden fazla gözaltı

Paris'te öğrenciler, memurlar ve ulaşım sektöründe çalışanları etkileyen reformları protesto etmek için toplanan öğrenciler, iki günü aşkın süre...
Fransa’da eylemci öğrencilere iki günden fazla gözaltı

Paris'te öğrenciler, memurlar ve ulaşım sektöründe çalışanları etkileyen reformları protesto etmek için toplanan öğrenciler, iki günü aşkın süre boyunca gözaltında tutuldu.

Reformlara karşı Salı günü Paris'te düzenlenen eyleme katılan öğrenciler, Nation Meydanı'ndaki Arago Lisesinde toplandı. Liseyi işgal etmekle suçlanan 40'ı reşit olmayan 128 lise öğrencisi gözaltına alındı. Gözaltı süresi iki günü geçen öğrencilerin aileleri duruma isyan etti. Savcı karşısına çıkarıldığı öğrenilen öğrencilerin bir kısmı serbest bırakılırken, bir kısmının da ileri bir tarihte tekrar çağrılmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.

Öğrenci Ailesi Konseyleri Federasyonu (FCPE) yayınladığı bildiride birçok ailenin skandal gözaltı koşullarına şahit olduğunu belirtirken, birçok öğrenci aile temsilcileri de ağır koşullarda 100'ü aşkın öğrencinin gözaltına alınması ile "siyasi bir mesaj" ve ülkedeki tüm eylemcilere "ders verilmek" istendiğini ifade etti.

İçişleri Bakanı Gerard Collomb ise, "Ben de öğretmenlikten geliyorum. Öğretmenlerin ilk olarak öğrencilerine eylem yapmamayı ve lise işgal etmemeyi öğretmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Son günlerde protesto edilen yeni reform ile değişen üniversiteye giriş sistemi "parcoursup", Fransa'daki lise öğrencilerinin yarısının üniversiteye giremeyerek açıkta kalmasına sebep oldu.

İHA