Fransa'da OHAL 6 ay daha uzatılıyor

Fransa Senatosu, OHAL'in 6 ay uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.
Fransa'da OHAL 6 ay daha uzatılıyor

Fransa Senatosu, Nice kentinde geçen hafta düzenlenen terör saldırısı sonrası ülkede olağanüstü hal uygulamasının (OHAL) 6 ay uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.

Ulusal Meclis’te bu sabaha karşı yapılan oylamanın ardından akşam saatlerinde Senato’da tasarı için oylama gerçekleştirildi.

Sağcı üyelerin daha fazla olduğu Senato’daki oylamada tasarı için 310 ‘’evet’’, 26 ‘’hayır’ oyu çıktı.

Senato’da, ilave edilen değişiklik önergeleriyle Meclis’te kabul edilenden farklı bir metin kabul edildiği için tasarı yasalaşmadı. Meclis ve Senato karma komisyonu bu akşam toplanarak ortak bir metin üzerinde uzlaşma sağlayacak. Ortak uzlaşma sağlanması halinde, tasarı usul gereği Meclis ve Senato’da yarın bir kez daha oylanacak. Anlaşma sağlanamaması halinde, iktidardaki solcu milletvekillerini daha fazla sandalyeye sahip olduğu Meclis, tasarı hakkında son söz söylemeye hakkına sahip.

Ülkede Kasım 2015'te düzenlenen terör saldırıları sonrası dördüncü kez uzatılmasına kesin gözüyle bakılan OHAL uygulaması ocak ayı sonuna kadar geçerli olacak. Uygulamayla mahkeme kararı olmaksızın ev ve iş yerlerinde aramalar yapılabilecek. İdari yetkiyle şüpheli görülen yerlerdeki bilgisayar ve telefonlardaki veriler incelenebilecek.

Nice'de 14 Temmuz gecesi 19 tonluk bir soğutucu kamyonun kalabalığın üzerine sürülmesiyle düzenlenen saldırıda 84 kişi hayatını kaybetmiş, 200'e yakın kişi yaralanmıştı. Saldırıyı DAEŞ terör örgütü üstlenmişti.