Fransa'da siyasetçiler İslam Konseyi'nin düzenlediği iftarda bir araya geldi

Fransız siyasetçiler ve Fransa'nın önde gelen dini liderleri Fransa İslam Konseyi'nin Paris'te düzenlediği iftarda bir araya geldi.
Fransa'da siyasetçiler İslam Konseyi'nin düzenlediği iftarda bir araya geldi

Fransız siyasetçiler ve Fransa'nın önde gelen dini liderleri Fransa İslam Konseyi'nin (CFCM) Paris'te düzenlediği iftarda bir araya geldi.

CFCM'nin himayesinde birkaç yıllık aradan sonra tekrar düzenlenen iftara, başta Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve olmak üzere birçok siyasetçi ve idari yetkili katıldı.

Etkinlikte Cazeneuve'un yanı sıra Ile-de-France Bölge Valisi Valerie Pecresse, Paris Emniyet Müdürü Michel Cadot, Cezayir ve Fas'ın Paris büyükelçileri ile Fransa Yahudi Din Adamları Kurulu Başkanı Joel Mergui ve Fransa Protestan Federasyonu Başkanı François Clavairoly gibi dini temsilciler de hazır bulundu.

"Bu saldırı Fransa'da terör tehdidinin yüksek olduğunu gösteriyor"

Paris'in kuzeybatısındaki bir banliyöde hafta başında öldürülen polis çifte ve tüm terör kurbanlarına ithafen saygı duruşuyla başlanan iftar programı öncesinde CFCM Başkanı Anouar Kbibech bir konuşma yaptı. Konuşmasına polis çiftin DAEŞ bağlantısı bulunan bir kişi tarafından öldürülmesiyle başlayan Kbibech, "Bu saldırı Fransa'da terör tehdidinin halen yüksek olduğunu gösteriyor." dedi.

"Irkçı söylemlerin çoğu Müslümanları hedef alıyor"

CFCM'nin özellikle gençlerde görülen radikalleşme eğilimini engelleme ve yok etme konusundaki hassasiyetinin altını çizen Kbibech, Müslümanların, çabalarına karşın Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle beraber hedef tahtasına konmasını eleştirdi. Fransa'da yabancı karşıtı söylemlerin gün geçtikçe normalleştiğine dikkati çeken Kbibech, "Irkçı söylemlerin çoğu maalesef Müslümanları ve onların dini inançlarını hedef alıyor" yorumunda bulundu.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de polis çiftin öldürülmesine değinerek, "Bir kez daha Fransız halkı olarak birlikteliğimizi göstermeli ve aramızda korkuyu yaymaya ve bizi bölmeye çalışan bu terör girişimine karşı ortak tutum sergilemeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Geçtiğimiz yıl çok sayıda Müslüman karşıtı saldırı oldu"

Geçen yıl Charlie Hebdo ve Paris terör saldırıları sonrası rekor seviyeye ulaşan İslamofobik saldırılara da atıfta bulunan Cazeneuve, "Geçtiğimiz yıl çok sayıda Müslüman karşıtı saldırı oldu. İbadet yerlerine ve inananlara saldıranlar hareketlerinin yargı nezdinde karşılıksız kalmayacağının bilincinde olmalılar." yorumunda bulundu.

"Bu iftar sayesinde Müslümanlar olarak birliğimizi göstermiş olduk"

CFCM Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş ise iftar sonrası yaptığı açıklamada, Fransa Müslümanlarının siyasetçilerle bir araya gelmesinin önemine vurgu yaparak, "Bu iftar sayesinde Müslümanlar olarak birliğimizi ve Fransa'nın ana unsularından biri olduğumuzu göstermiş olduk." değerlendirmesinde bulundu.