Fransa'daki "tesettür mayosu" yasağını mahkeme bozdu

Danıştay, ülkenin güneyindeki Cagnes-sur-Mer Belediyesinin aldığı tesettür mayosu yasağı kararını bozdu
Fransa'daki "tesettür mayosu" yasağını mahkeme bozdu

PARİS (AA) - Fransa'da Danıştay Mahkemesi, ülkenin güneyindeki Cagnes-sur-Mer Belediyesinin aldığı, daha sonra Nice İdari Mahkemesinin de onadığı "tesettür mayosu" yasağı kararını bozdu.

Danıştay, gerekçeli kararında, yasak kararının, "temel hak ve özgürlüklere, inanç özgürlüğü ve kişisel haklara aykırı olduğuna" hükmetti.

Bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığı vurgulanan gerekçeli kararda, bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı kaydedildi.

Fransa'da İnsan Hakları Derneği ile İslamofobi ile Mücadele Derneği, 24 Ağustos'ta Cagnes-sur-Mer Belediyesinin aldığı, 12 Eylül'de ise Nice İdari Mahkemesinin onadığı yasağı temyiz etmek için Danıştay'a başvurmuştu.

Bu kararla birlikte Danıştay, son bir ay içinde ikinci kez yasak kararını iptal etmiş oldu.

Fransa'da tesettür mayosu tartışmaları iki ay önce Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunmasıyla başlamıştı.

Eylül ayında düzenlenmesi planlanan etkinlik, özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Marsilya'daki olayın ardından ülkenin güney kıyılarında başta Cannes ve Villeneuve-Loubet belediyeleri olmak üzere birçok kent sahilinde tesettür mayosu yasaklanmıştı.

Danıştay, ilk kez geçen ay İnsan Hakları Derneği ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneğinin başvurusuyla Villeneuve-Loubet Belediyesinin başlattığı ve Nice İdare Mahkemesinin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararını durdurmuştu.

Danıştay'ın kararı emsal teşkil etse de bazı belediyeler, yasak kararını ısrarla uygulamaya devam etmişti.


 

Kaynak: