Fransa'daki tutuklu Kazak işadamı

Fransa'daki tutuklu Kazak işadamı

Fransa'da temyiz mahkemesi, Kazak işadamı ve muhalif Muhtar Ablyazov'un, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından yargılanması için Rusya veya Ukrayna'ya iadesine karar verdi.

Temyiz mahkemesinin kararının ardından Kazak işadamının ne zaman ve nereye sınır dışı edileceği henüz bilinmiyor. Sınır dışı ve iade konusunda ise ayrıca hükümet kararnamesi gerekiyor.

Ablyazov, Rusya ve Ukrayna'da da faaliyet gösteren Kazak BTA Bankası'ndan milyarlarca doları kendi hesabına geçirmekle suçlanıyor.

Kazak işadamı, 2013 yılı temmuz ayında Fransa'nın güneyinde gözaltına alınmış, ardından Ukrayna ve Rusya, Ablyazov'un iadesini istemişti. 

Fransız mahkemesi de işadamının iadesine karar vermiş ve avukatları davayı temyiz mahkemesine götürmüştü.

Kazakistan'da eski enerji ve ticaret bakanlığı görevinde bulunan ve ülkesinde muhalefete verdiği destekle bilinen Ablyazov, eski Sovyetler Birliği rejiminin çökmesinin ardından, ülkesinde önemli bir servetin sahibi oldu.

2009'da ülkesinden kaçan ve İngiltere'den 2011 yılında siyasi mülteci statüsü alan işadamı, daha sonra yargıya hakaret suçundan 22 ay hapis cezasına çarptırılmış, ardından bu ülkeyi de 2012'de terk etmişti.

Ablyazov, kendisi hakkındaki iddiaların arkasında siyasi nedenler bulunduğunu ve Kazak Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev karşısında siyasi rakip olduğu gerekçesiyle saf dışı bırakılmak istendiğini ileri sürüyor.