Fransa'dan sığınmacılara referandum kararına iptal

Fransa'da idari mahkeme, sığınmacı istemeyen Beziers Belediyesinin referandum kararını iptal etti.
Fransa'dan sığınmacılara referandum kararına iptal

Fransa’da idari mahkeme, sığınmacıların kente kabulü konusunda referandum yapmak isteyen Beziers kentinin aşırı sağcı Belediye Başkanı Robert Menard’ın girişimine karşı çıktı.

Montpellier kentindeki idari mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, “Beziers Belediye Meclisinin, sığınmacıların kente kabulü konusunda aldığı referandum kararı iptal edilmiştir. “denildi.

Mahkeme kararında, “sığınmacıların kabulü konusunda tek yetkili organın valilik olduğu” uyarısı yapıldı.

Valiliğin, kentte ilave 40 sığınmacının kabulü ve uygun yerlere yerleştirilmesi yolunda aldığı karara karşı çıkan Belediye Başkanı Robert Menard, Belediye Meclisinde, bu konuda kentte referandum düzenlenmesi kararı aldırtmıştı.

Menard, 2 Aralık’ta idari mahkemede yapılan duruşmada, referandum kararının haklılığını savunmuştu.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi tarafından desteklenen Menard, son olarak kentin dört bir yanına astığı ve üzerinde “İşte geliyorlar” yazan posterlerle mültecilerin Beziers’deki varlığını protesto etmişti.

Menard gazetecilere yaptığı açıklamada da kentteki okullarda bulunan öğrencilerin yarısının sığınmacı çocuklardan oluştuğunu belirterek, “Tolerans sınırımız çoktan aşıldı” demişti.

Robert Menard, geçtiğimiz sene de kentte anaokuluna ve ilkokula giden Müslüman çocukları fişlediğini itiraf etmişti.

İçişleri Bakanlığı, Calais kentindeki derme çatma çadır ve barakalardan oluşan Jungle sığınmacı kampını geçen ay dağıtmış ve burada yaşayan yaklaşık 7 bin sığınmacıyı ülkenin faklı bölgelerindeki göçmen ağırlama merkezlerine gönderme kararı almıştı.