Fransız askerlere Afrikalı sivillere kötü muameleden soruşturma

Paris savcılığı, Fransız askerlerinin, Orta Afrika Cumhuriyeti'de sivillere "fiziksel anlamda kötü" muamelede bulundukları gerekçesiyle ön soruşturma açtı.
Fransız askerlere Afrikalı sivillere kötü muameleden soruşturma

Paris savcılığı, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) görev yapan Fransız askerleri hakkında sivillere yönelik kötü muameleden dolayı ön soruşturma açtı.

Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, "5 Fransız askerlerinin, iki sivili toplu halde dövmeleri ve tehdit etmeleri ile ilgili suçlama konusunda ön soruşturma başlatıldığı" bildirildi.

Savunma Bakanlığı ise daha önce yaptığı açıklamada, 5 asker hakkında disiplin soruşturması açıldığını bildirmiş, şiddet olaylarının sorumlusu ya da olaylarda ihmali bulunan 5 askerin görevden geçici olarak el çektirildiğini de duyurmuştu.

Sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla ülkeye konuşlanan Fransız askerleri, benzer çok sayıda olayla itham ediliyor. Bu kapsamda Fransız yargısı, 2013-2014'te OAC'de çocukların cinsel istismarıyla suçlanan 14 Fransız askerinden 4'ünü aralık ayında sorguya almıştı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, 20 Nisan'da yaptığı açıklamada, cinsel istismar iddialarına ilişkin hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Skandalla ilgili hiçbir şey gizlenemez. Gerçekler elbet anlaşılacaktır. Buna Fransız askerlerinin durumu da dahil." ifadelerini kullanmıştı.

BM'nin konuya ilişkin son açıklamasında ise geçen yıl dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan 16 istikrar misyonuna bağlı askerlere yönelik 69 cinsel istismar suçlaması bulunduğu, yılbaşından bu yana ise 25 olayın tespit edildiği belirtilmişti. BM Güvenlik Konseyi, cinsel istismar olayına karışan birliklerin ülkelerine geri gönderilmesine yönelik karar tasarısını, 11 Mart'ta kabul etmişti.