Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Fransızlar tuvalet adabını Konya’dan öğrenmiş!

Fransızlar tuvalet adabını Konya’dan öğrenmiş!

Son günlerde sosyal medyada sıkı sık dolaşan bir video var. Fransa'da yaşayan bir Türk'ü trafikte durduran Fransız polisi temizlik konusundaki sözleriyle aklınca aşağılamaya çalışıyor. Ancak o Türk, yaptığı işe ve Türklere hakaret eden polise efsane bir ayar veriyor.
 
Türklerin temizlik yönünden iyi olmadığını ve bu yüzden de döner yemediğini söyleyen polis, çocuklarını da döner dükkanlarına göndermediğini söylüyor.
 
Bu sözlerin ardından ise Fransızların uzmanlık alanlarını soran Türk, Fransız polisten, parfümün de aralarında bulunduğu birkaç malzemenin ismini duyunca tarihten tuvalet dersi vermeye başlıyor.
 
Tarihi bilgisiyle Fransız polise ayar veren Türk'e Fransız polisinin cevabı ise 'Nereden biliyorsun, o dönemde mi yaşadın?' oluyor.
 
Fransızların tuvaleti kullanmak yerine parfümü icat ettiğini söyleyerek Fransız polise ayar vermeye devam eden vatandaşımız, bu sözlerinin üzerine karakola götürülmek isteniyor. Vatandaşımızın akıbetini bilmiyorum ama verdiği ayar izlenmeye değerdi doğrusu.
 
Evet, batı medeniyeti; temizlik ahlakını bizim medeniyetimizden öğrendi. Bunu ben söylemiyorum, bunu bilimsel çalışmalar ortaya koyuyor.
 
Dün, Karatay Belediyesi’nin ev sahipliğinde; tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Boncuklu Höyük’ü inceleme fırsatı bulduk. Liverpool Üni̇versi̇tesi̇ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dougles Baird ve ekibi Boncuklu Höyük’te çok önemli çalışmaya imza atıyorlar.
 
Bu bilim insanları yaptıkları araştırmalarla Boncuklu Höyük sakinlerinin gerçekte kim oldukları ve nereden geldikleri sorusuna yeni cevaplar sunuyor. Bölgede yapılan kazılarda, yerleşik tarımın o dönemde yapıldığına dair izlere rastlanırken, gündelik hayatla ilgili de çok önemli kanıtlara ulaşılmış durumda.
 
Kazı bölgesini incelerken benim dikkatimi en fazla çeken bulgulardan biri tuvaletler oldu. 10 bin yıl önceki hemşehrilerimiz, evlerinin bulunduğu bölgeye tuvalet inşa etmişler. Bana göre bu buluş bile, Fransızların tuvalet adabını bizim topraklarımızdan öğrendiğinin bir başka kanıtı benim için...
 
Bölgeyle ilgili diğer buluntular da hayli ilginç.
 
İster misiniz parfümü de bizim hemşehrilerimiz icat etmiş olsun. Bunu söylememin sebebi bölgenin ismiyle ve bulunan bazı fosillerle alakalı.
 
Prof. Dr. Dougles Baird’e; bölgeye neden ‘Boncuklu’ ismini verdiklerini sordum. Anlattığına göre; kazılarda çıkan bol miktarda boncuklu takılar nedeniyle bölgeye ‘Boncuklu Höyük’ ismi verilmiş. Zaten bölgenin tarihi bir kalıntı olduğunun ilk olarak ortaya çıkması da bu boncuklar sayesinde olmuş.
 
Prof. Dr. Baird bölgeye ilk geldiği zaman yüzeyde bu boncukların ana maddesi olan süs taşları bulmuş. Ayrıntılı incelemede de kazı yapmaya karar vermiş.
 
Boncuklu Höyük’teki hemşehrilerimiz, 10 bin yıl önce de takı ve süs eşyası kullanıyormuş. Günümüzde ortaya çıkan bu boncuklar da o takılardan kalan parçalarmış. Bulunan bazı takılar ve parfüm kabına benzeyen buluntular, Boncuklu’lu hemşehrilerimizin kişisel bakımlarına verdikleri önemi gösteriyor.
 
Ha bir de unutmadan konuyu günümüzle şu şekilde bağlamak istiyorum.
 
10 bin yıl önce kişisel bakımına bu kadar önem gösteren insanların olduğu topraklarda, toplu taşıma araçlarına, kalabalık ortamlara veyahut da bunun gibi popülasyonun çok olduğu yerlere kokarca gibi gelenler var.
 
Elimden gelse tüm toplu taşıma araçlarının bilgilendirme ekranında Orhan Gencebay’ın o reklamını yayınlayacağım.
 
Kardeşim bizden utanmıyorsunuz da bari 10 bin yıl önceki hemşehrilerinizden utanın yahu…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR