Yaşar Bakar

Yaşar Bakar

FUTBOL FAALİYETLERİNİN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU

FUTBOL FAALİYETLERİNİN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU

Günümüz Dünya'sında ülke ayırt etmeksizin baktığımızda spor denilince bütün ülkelerde ilk akla gelen sportif faaliyetlerden futbol faaliyetleri akla gelmektedir. Futbol faaliyetlerinin bu kadar yaygın ve bilinir olmasında uluslararası ve her ülkenin kendi içerişinde organize etmiş olduğu ulusal futbol faaliyetlerinin büyük rolü vardır. Bu duruma organizasyona ayrılan bütçe ve futbol faaliyetlerinde yer alan kişi ve kuruluşların daha ön planda olması, zihinlerde daha da bilinir hale getirmekte ve insanları futbol faaliyetlerine meylini artırmış ve artırmaya devam etmektedir. Bu konudan hareketle gelin bir profesyonel futbol faaliyetlerinin KDV karşısındaki durumu kısaca sizlerle beraber irdelemeye çalışalım.

Başlarken, Profesyonel futbol faaliyetleri, 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre kurulan ve faaliyet gösteren dernek statüsündeki kuruluşlar ya da kamu idare ve müesseselerine ait idman ve spor müesseseleri eliyle gerçekleştirilmektedir. 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun, Türkiye Futbol Federasyonu Statüsüne ilişkin (76/5) inci maddesine göre futbolla uğraşan bir kulüp, futbol şubesini ilgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda kurulmuş bir anonim şirkete devredebilir. Bunun sonucu olarak, profesyonel futbol faaliyetleri anonim şirket statüsündeki kuruluşlarca da yapılabilir. Spor kulübü dernekleri, amatör ve profesyonel spor faaliyetleri yanında çeşitli alanlarda faaliyet gösteren müesseselere sahiptirler. Bir iktisadi işletme niteliğinde olan profesyonel futbol şubeleri ile sosyal tesis, lokal, otopark, spor okulları ve kursları, spor sahaları, sağlık merkezleri, plaj tesisleri ve benzeri iktisadi işletmelerin teslim ve hizmetleri, yapılan açıklamalar çerçevesinde KDV'nin konusuna girmektedir.

3065 sayılı Kanunun (1/3-g) maddesine göre, profesyonel futbol şubelerinin KDV kapsamına giren teslim ve hizmetler şöyledir: Maç hasılatları, Spor toto-loto ve iddaa isim hakkı gelirleri, Spor malzemesi ve hediyelik eşya satışı, Yayın hakkı gelirleri, Reklam gelirleri, Diğer gelirler. Faaliyetin zorunlu bir unsuru olarak yapılan futbolcu transferleri ile kiralamaları karşılığı kulüplerce elde edilen bedeller,3065 sayılı Kanunun (1/3-g) maddesi kapsamında sayılamayacağından verginin konusuna girmemektedir. Ancak, anonim şirket statüsünde sportif faaliyetlerde bulunan kuruluşların bütün teslim ve hizmetlerinin 3065 sayılı Kanunun (1/1) inci maddesi gereğince vergiye tabi olduğu ise açıktır. Konumuzla ilgili olarak uygulamada tereddüde düşüldüğü anlaşılan konular KDVGU Tebliğinde şöyle ifade edilmiştir. Profesyonel sporcuların katıldığı futbol faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen biletler, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun olmalı ve bilet bedeli KDV dâhil olarak belirlenmelidir.

3065 sayılı Kanunun (10/b) maddesinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgelerin verilmesi hallerinde vergiyi doğuran olayın, bu belgelerin düzenlenmesi ile meydana geldiği hükme bağlanmıştır. Kanunun (20/1) inci maddesinde ise teslim ve hizmet işlerinde KDV'nin matrahının, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu belirtilmiştir. Profesyonel futbol şubelerinin spor malzemesi ve hediyelik eşya satışı, spor toto-loto, iddaa, yayın hakkı, reklam ve benzeri gelirleri ile spor kulüplerinin spor okul ve kurs, lokal, sosyal tesis, otopark, spor sahaları, sağlık, plaj tesisleri işletmek gibi ticari faaliyetleri kapsamında yapacakları teslim ve hizmetlere KDV uygulaması gerekmektedir.

Profesyonel spor faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen serbest giriş kartlarına KDV uygulanmaz, ancak bunun dışında kalan kartlara ise Kanunun (27/1) inci maddesi gereğince emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanır. Defter Tutma ve Belge Düzenleme: Bahse konu kuruluşlardan vergiye tabi mal teslimi ve hizmet ifalarında bulunanlar, KDV mükellefiyetlerini tesis ettirmek ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutmak ve belge düzenlemek zorundadırlar.

Selam ve dua ile!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yaşar Bakar Arşivi
SON YAZILAR