Gabon'da yeni hükümet kuruldu

Gabon Başbakanı Emmanuel Issozet Ngondet, yeni kabinenin 40 üyeden oluştuğunu bildirdi.
Gabon'da yeni hükümet kuruldu

Devlet başkanlığı seçimini kazanarak tekrar iktidara gelen Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın başbakan olarak görevlendirdiği Ngondet, düzenlediği basın toplantısında, yeni hükümetin kurulduğunu açıkladı.

Bongo'yu destekleyen isimlerin yanı sıra ılımlı muhaliflerden öne çıkan bazı siyasi aktörler de yeni kabinede yer aldı. Bunların arasında, devlet başkanı seçiminde yarışan Bruno Ben Mumbamba gibi isimler bulunuyor. Ben Mumbamba, yeni kabinede başbakan yardımcılığı görevini üstlendi.

Bongo'nun seçimdeki en önemli rakiplerinden Jean Ping'in sözcülerinden Persis Lionel Essono Ondo ise ilan edilen yeni hükümeti "meşru olmayan lider tarafından yönetilen bir kabine olarak" niteleyerek halkın buna göz yummayacağını belirtti.

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 50,66'sını alan Bongo yeniden iktidara gelmiş, Ping ise yüzde 47,24 oyla kaybetmişti. Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.

Bongo, 28 Eylül'de yemin ederek devlet başkanlığı görevine resmen başlamıştı.