'Gayrimenkul sertifikası'nda talep toplama süreci başlıyor

TOKİ Başkanı Mehmet Turan, "gayrimenkul sertifikası" için talep toplama işleminin 29-31 Mart tarihleri arasında yapılacağını belirterek, modelin sektöre yeni bir soluk getireceğini bildirdi.
'Gayrimenkul sertifikası'nda talep toplama süreci başlıyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gayrimenkul almak isteyen, ancak yeterli birikimi olmayan küçük yatırımcıların, sektörde yeni bir finansal yatırım aracı olacak gayrimenkul sertifikasıyla tıpkı ulusal ve uluslararası yatırımcılar gibi gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabileceğini belirtti.

Gayrimenkul sertifikasının Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesiyle halka sunulacağını dile getiren Turan, "Gayrimenkul sertifikası ile daire alacak birikimi olmayan, ancak gayrimenkule yatırım yapmak isteyen küçük yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar, gayrimenkul projesinden hisseleri oranında pay sahibi olacak. Gayrimenkul sertifikası almak için talep toplanmasını inşallah bu ayın 29'u ile 31'i arasında yapacağız." dedi.

TOKİ ve Makro İnşaat iş birliğiyle inşa edilen Park Mavera 3 projesinin belli bir kısmının paylara bölüneceğini anlatan Turan, bölünen paylar doğrultusunda, inşaatın yapım süresi olan 36 ay boyunca Borsa İstanbul'da işlem görecek sertifikalarla dileyen herkesin projeye ortak olabileceğini ifade etti.

Faizsiz bir enstrüman

Gayrimenkul sertifikasını çok önemsediklerini vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Her gelir grubundan vatandaşın gayrimenkul projelerinin yatırımına ortak olacağı bir model. Vatandaşlar pay senetleri üzerinden ortak olacaklar. Alt veya düşük gelir grubunda tasarrufu olan vatandaşlarımız yüksek gelir grubundaki konut projelerinden faydalanamıyordu. Bu modelle beraber kenarda ufak tasarrufu olan, ancak daire almaya gücü yetmeyen vatandaşlarımıza da bu gayrimenkul projelerine yatırım yapma olanağı tanınacak. Bu, onlar açısından önemli. Gayrimenkul piyasası açısından değerlendirdiğimizde de firmaların finansmana ulaşabilecekleri yeni bir finansman aracı. Bankacılık sistemine dahil olmadan kullanabilecekleri bir araç. Yatırım piyasalarına derinlik getirecek bir enstrüman bu. Faizsiz bir enstrüman aynı zamanda. Dolayısıyla bu modelin sektöre yeni bir soluk getireceği kanaatindeyim. Ufak yatırımcı vatandaşlarımızın da yatırımlarını değerlendireceği bir fon olarak görüyorum."