Gayrimenkule tek fiyat geliyor

Gayrimenkul sektöründeki fiyat farklılarını ortadan kaldırarak tek fiyat getirecek olan Taşınmaz Değerleme Sistemi hayata geçiyor.
Gayrimenkule tek fiyat geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın faaliyet raporuna göre Türkiye'de en fazla vergi kaçağının yaşandığı sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörüne yönelik hükümet beklenen adımı atıyor.

Neredeyse 10 yıldır üzerinde çalışılan sistem Yeni Ekonomi Programı'na alındı. Gayrimenkullere tek fiyat getirecek olan Taşınmaz Değerleme Sistemi ile gayrimenkul vergilendirme sistemi sil baştan değişmiş olacak.

Gayrimenkul alımlarında emlak vergi değeri üzerinden beyan edilen rakam ile gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki uçurum sona erecek. TDS üzerinden belirlenen fiyat ortalamaları ile gayrimenkuller gerçek değerleri üzerinden tapuda işlem görecek.

Az harç için değerinin altında gösteriliyor

Tapu alım satım işlemlerinde gayrimenkulün değerinin emlak vergi değerinden düşük olmaması ile birlikte gerçek alım satım değeri üzerinden işlem görmesi gerektiğine dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak,
''Ancak alıcı ve satıcı daha fazla tapu harcı ödememek için gerçek değerinden değil de emlak vergi değeri üzerinden tapuda alım satım işlemi yapıyor. Böylece her iki taraf ta gerçekte ödeyecekleri alım satım harcının çok altında bir tapu harcı ödeyerek işlemi tamamlıyorlar. Bu durum alıcı ve satıcıya vergi avantajı sağlıyor görünse de Maliye Bakanlığı yaptığı araştıma ve tespitler ile alıcı ve satıcıya daha büyük cezalar gönderebiliyor.'' dedi.

Vergi ve gerçek değer arasındaki fark kalkıyor

Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan Taşınmaz Değerleme Sistemi'nin kurulması ile gayrimenkullerin envanterinin çıkarılacağını ve gayrimenkulün değerinin olması gereken gerçek fiyatına getirileceğini de vurgulayan Kolçak, yeni sistemle birlikte emlak vergi değeri ile gayrimenkulün gerçek değeri arasındaki farkın kalkacağını söyledi.