Gayrimüslimlerden darbe girişimine karşı birlik mesajı

FETÖ'nün darbe girişimine Diyarbakır, Mardin ve Batman'da yaşayan gayrimüslimler tepki gösterdi ve birlik beraberlik mesajları verdi.
Gayrimüslimlerden darbe girişimine karşı birlik mesajı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine Diyarbakır, Mardin ve Batman'da yaşayan gayrimüslimler tepki göstererek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Meryem Ana Kilisesi'nin papazı Yusuf Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe kalkışmasını öğrenince şok olduklarını söyledi.

"Bütün dinler darbeye karşı olmalıdır"

Bütün Türkiye'de birlik, beraberlik, barış ve kardeşlik olmasını istediklerini belirten Akbulut, şöyle devam etti:

"Süryaniler olarak darbe girişimini biz de kınıyoruz, darbeye karşıyız. Süryaniler olarak tarih boyunca barışı seven bir halkız. Darbe olursa hepimiz için iyi olmaz, bunu herkes bilir. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Tabii bizi üzen o darbede ölen kişiler. Çok kişi öldü. Bunun için çok üzüldüm, üzüntülerimi dile getiriyorum."

Akbulut, FETÖ'nün dini duyguları istismar etmesine ilişkin "Bu hiç doğru bir şey değildir. Din hiçbir zaman alet edilmez. Biz insanlar birbirimizi kandırabiliriz ama Allah'ı kesinlikle kandıramayız. Bizim işimiz siyasetten öte ibadet yapmak, barış için dua etmek. Din demek barış demektir, bütün dinler darbeye karşı olmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

"Demokrasi olmasıydı ülkemizin durumu başka olurdu"

Mardin'deki Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz de FETÖ'nün darbe girişimini kınadı. Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana en zor günlerden birini yaşadıklarını ifade eden Akyüz, 1980 darbesini de gördüklerini ancak 15 Temmuz'dakilerin bir benzerinin şimdiye kadar yaşanmadığını belirtti.

Darbe girişimi nedeniyle çok üzüldüklerini anlatan Akyüz, "Demokrasi bugüne kadar en güzel yönetim olarak bilinmektedir. Demokrasiden daha güzel bir yönetim olmadı. Demokrasi olmasıydı ülkemizin durumu başka olurdu. Ortadoğu'daki ülkeler gibi olabilirdik. Bundan dolayı hep demokrasi diyoruz, demokrasiyi savunuyoruz." diye konuştu.

"Bugün dua, barış ve kardeşlik günüdür"

Mardin'in Midyat ilçesindeki Mor Barsavmo Kilisesi Papaz Yardımcısı Ayhan Gürkan,"Umarız bir an önce her şey rayına oturur, ülkemiz ve ülke insanımız daha güzel günler görür. Ölen kişilere Süryaniler olarak rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz. İnşallah bir daha böyle bir olay yaşanmayacak. Biz Süryani halkı olarak her türlü darbeye karşıyız. Bugün dua, barış ve kardeşlik günüdür. Umarız barış ve kardeşlik ülkemize egemen olur. Bir daha böyle bir sıkıntı ve olay yaşanmaz." ifadesini kullandı.

"Türkiye'de herkes, bu darbenin cevabını verdi"

Midyat Süryani Kiliseler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay ise Süryaniler olarak her zaman ülke ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selameti için dua ettiklerini dile getirdi.

Nuay, "Allah başımızdan eksik etmesin. Ondan çok memnunuz. Darbe girişimi gecesi ölenlere de rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyoruz. Cumhurbaşkanımıza Allah uzun ömürler versin. Ülkemizde bir an önce huzur ve güvenin tesis edilmesini istiyoruz. Türkiye'de herkes, bu darbenin cevabını verdi." dedi.