Gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolması olayı

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal:-"Suudi Arabistan Başkonsolosu'nun herhangi bir kovuşturma ya da soruşturmaya dahil edilmeden Türkiye'yi terk etmesi ülkemiz açısından meseleyi daha da karmaşık hale getirmiştir"
Gazeteci Kaşıkçı'nın kaybolması olayı

TBMM (AA) - Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, "Suudi Arabistan Başkonsolosu'nun, herhangi bir kovuşturma ya da soruşturmaya dahil edilmeden Türkiye'yi terk etmesi ülkemiz açısından meseleyi daha da karmaşık hale getirmiştir" dedi.

Uysal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolması olayında Türkiye ve uluslararası aktörlerin sınandığını belirtti.

Suudi Arabistan Başkonsolosu'nun herhangi bir kovuşturma ya da soruşturmaya dahil edilmeden Türkiye'yi terk etmesinin Türkiye açısından meseleyi daha da karmaşık hale getirdiğini savunan Uysal, "Ülkemizde seyahat eden bir başka ülke vatandaşının ortadan kaybolması söz konusu iken ve öldürüldüğüne dair yüksek şüphe mevcut iken konsolosun elini kolunu sallayarak ülkemizi terk etmesi, hem kanuna hem de 'büyük devlet' iddiamıza aykırıdır." dedi.

Uysal, Kaşıkçı'nın kaybolması ile ilgili adli makamların harekete geçmediğini ve bunun da adalete olan güveni zedelediğini öne sürerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Görünen odur ki adli makamlar ve savcılık, siyasi karar alıcıların tavrını beklemektedir. Konsolosluk hukukunu düzenleyen uluslararası sözleşmelere göre AK Parti Hükümeti ve yargı, soruşturmanın şeffaflığı bakımından başkonsolosun Türkiye'yi terk etmesine müsaade etmemeliydi. Bu tür krizler ahbap çavuş ilişkisi ile değil egemen bir devlet üslubu ve ciddiyeti içinde ülkemiz adına yönetilmelidir."

- KOBİ'lerin sorunları

Gültekin Uysal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) yeni yapılan düzenlemeye göre, şirketlerin finansal sektöre olan borçlarını yeniden yapılandırdığını, borç yapılandırmak isteyen şirketin borçlu olduğu bankalardan herhangi birine başvurmasının yeterli olduğunu kaydetti.

Uysal, buna karşın Bankalar Birliğinin 15 milyonun altında borcu bulunan KOBİ'lerin de borçlarının yapılandırılması konusunda bir tavsiye kararı aldığını anımsatarak, "Bir tarafta büyük şirketleri korumak için 'amir hüküm' niteliğinde bir yönetmelik, bir tarafta da bankaların ve alacaklı finans kuruluşlarının inisiyatifine terk edilen esnafımız. Yönetmelik ile borçlu büyük şirketler imzacı finans kuruluşları ve bankalara yalnızca başvuru ile bu imkandan yararlanıyorken, KOBİ'ler belirli şartlar dahilinde ve alacaklı bankalar, finans kuruluşlarının rızası ile nefes alabilceklerdir." diye konuştu.

DP Genel Başkanı Uysal, Sayıştay raporlarına yansıyan "usulsüzlük ve yolsuzlukların" TBMM Genel Kurulu ve ilgili komisyonlarda gündeme getirilmediğini öne sürerek, "Bu iktidar döneminde neredeyse tüm kamu kurum ve kuruluşları Sayıştay raporlarında bir usulsüzlüğe, hesapsızlığa konu olmuştur. Ortaya çıkan usulsüzlüklere karşın, hukuksuzlukların sorumlusu olarak kurum amirliği yapan kişilerin, cezalandırılmayı bırakın neredeyse taltif edilmesi adli konularda çiğnenen adaletin, mali konularda da çiğnendiğini göstermektedir."

Kaynak: