Gaziantep'te "otizm destek timi" kuruluyor

Gaziantep'te "otizm destek timi" kuruluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'i otizmli dostu kent ilan ettiklerini belirterek, ailelere destek amacıyla İl Milli Eğitim Müdürülüğü ile birlikte "otizm destek timi" kuracaklarını bildirdi.

Şahin, Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığınca düzenlenen törende yaptığı konuşmada, engellilere yönelik çalışmalara değindi. 

Millete hizmet etmek için en önemli kriter olarak "İnsanı yaşat ki devlet  yaşasın" sözünü benimsediklerini vurgulayan Şahin, "Her şey insan için. Kadın, erkek, yaşlı, genç, engelli, engelsiz toplumun bütün kesimlerini  kucaklayacak model oluşturamazsanız uzun süre yolculuğa devam edemezsiniz." dedi.

- "Spesifik çözümler oluşturulmalı"

1990'lı yıllarda sokaklarda engelli vatandaş görülmediğini, engellilerin evlerine hapsedildiğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Sosyal devlet ve belediyecilik olmadığı için insanlar evlatlarının geleceğinin ne olacağını bilmiyordu. Bazı anneler evlatlarının ölmesini istiyordu. Bir anne nasıl canı yanıyor ki evladı ölsün diye dua ediyor. Evladının çekeceği çileyi düşünüyordu. Ama şimdi engellilere verilen destek aileleri geçindiriyorsa, herkes yaşlısını, engellisini baş tacı ediyorsa bu, sosyal devletin çok iyi bir şekilde çalıştığını gösteriyor. Daha yapacak çok iş var. Önce eğitim dedik.  Üniversiteye giden engelli sayısının artması lazım.  Fırsat eşitliğini yakalamamız  lazım. Otizmin, down sendromunun, zihinsel engelin farkının anlaşılması lazım. Spesifik modellemeler, çözümlemeler oluşturulması lazım."

 Engellilerin istihdamını  önemsediklerini vurgulayan Şahin, otizmlilerin de devlet memuru olabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Otizm çok hassas bir alan. Gaziantep'i otizmli dostu kent ilan ettik. Bayramdan sonra çalışmalarımız olacak. Milli Eğitim Müdürülüğü ile beraber bir tim kuruyoruz. Çünkü otizmde en önemli şey aile bilinci. Bu tim, otizmli çocukların ailelerine hem psikososyal destek verecek hem bilinç arttırıcı çalışmalar yapacak."

Konuşmaların ardından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi arasında Otizm Destek Timi İş Birliği Protokolü ve Braille Alfabesi Okuryazarlık Eğitimi ve Bağımsız Hareket Kursu protokolü imzalandı.