Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Gaziantep’teki Konyalılar

Gaziantep’teki Konyalılar

Gaziantep’te enteresan bir Konya sevgisi var. Bu aslında Hz Mevlana’dan dolayı Konya’ya karşı oluşmuş bir sevgi. Bu sevgi ile birlikte Konya’nın kültür ve medeniyet yapısına da derin bir saygıyı müşahede ettiğimi belirtmek isterim.

Gaziantep tarihinde etkili olan insanlara bakın, mutlaka Mevlevilikle, Konya ile enteresan bir bağları olmuş. Mesela Gaziantep'in eski Belediye Başkanlarından ve halen şehir stadyumuna da ismini vermiş Kamil Ocak, Konya'nın Mevlevi şeyhlerinden Mustafa Efendinin oğludur.

Şehit Kamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu Konya Selçuk Üniversitesinde okumuş.

Böyle onlarca örnek sayabilirim. Zaten Gaziantep’te Mevlevi Hanesi Müzesi ve bir de vakfı bulunuyor. Tabi Gaziantep Mevlevi dergâhı olan şehirlerdenmiş.

Konya’dan geldiğimizi söylediğimizde herkes saygıyla karşılıyor, değer veriyor, Konya’ya selam söylüyor. Anlayamadığım bir sıcak elektrik var Gaziantep ile Konya arasında. Zaten Gaziantepliler gerçekten çok misafirperver insanlar.

Neyse gelelim Gaziantep’teki Konyalılara…

Aslında eminim bizim bildiğimizden çok daha fazla Konyalı vardır Gaziantep’te ama bizim tanıdığımız isimleri aktaracağım burada.

Ev sahipliğimizi de yapan, değerli ağabeyimiz, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci Konyalıların en tanınmışı.

Celalettin Bey gerçekten çok değerli bir insan, çalışkan, milli ve manevi değerlerimizi tam anlamıyla özümsemiş, Doğanhisarlı, kıymetli bir ağabeyimiz. Ama bunların yanında en önemli özelliği takım çalışması yapabilmesi. Biz kendisini Niğde’de ziyaret etmiştik, oradaki çalışma arkadaşlarının çoğunu Gaziantep’e götürmüş.

Derin bir Konya hasreti var, Konya’yı özlediğini her halinden anlıyorsunuz ama biliyorsunuz, kutsal bayrağın dalgalandığı her coğrafya bizim için kutsal vatandır ve işte o kutsal vatana hizmet için de Celalettin Bey Konya’ya hasret kalıyor.

Celalettin Bey ile ilgili şunu da söyleyeyim, Türkiye’de pek memurlarda göremediğimiz bir yürekli duruşu da var. Kadim Dostum Mehmet Ali Köseoğlu ile de konuyu konuşmuştuk, inanınız Celalettin Bey Konya’da olsa, Konya Milli Eğitim Müdürlüğü bugün olduğundan en az yüz kat daha fazla kültürün, sanatın içinde olur. Konya’da kültüre sanata yön veren kuruluşlarla birlikte kitap basımı, konferans gibi her türlü faaliyetin içinde birebir yer alır.

Bizim müdürlerimiz bu kadar cesaretli hareket edemiyorlar, değerli insanlar ama ne yazık ki cesaretleri yok. Oysa tam çalışacakları zaman, buyurun her şey var şu anda, Konya Yazarlar Birliği ile birlikte etkinlikler yapın, şair öğretmenlerin şiir kitaplarını basın, roman yazan, diğer yazılar yazan öğretmenlerin kitaplarını basın ve öğretmen profilimiz değişsin. Nitelikliler kaybolup gitmesin ve hatta nitelikliler öne çıksın ve diğerlerine de örnek olsun. Öğretmenler Milli Eğitim Müdürlüğünün öncülüğünde edebiyat dergisi çıkarsın, fikir dergisi çıkarsın.

İşte bunları Celalettin Bey başarıyor, nitelikli insanları çevresine topluyor ve onlarla birlikte sinerji oluşturuyor. Yüreklice hareket ediyor, ben Celalettin Ekinci gibi bir Milli Eğitim Müdürünün Konya’ya gelmesini çok isterdim, Konya’daki ölü toprağını eğitimcilerimizin üzerinden kaldırır atardı.

Neticede Celalettin Bey gerçekten kendisinden bahsedilmeye değer bir hemşerimiz, Gaziantep’e gittiğinizde çok rahat bir şekilde kendisini ziyaret edebilirsiniz ve inanınız size çok yardımı dokunur, Konyalıların dışarıdaki o birbirlerine soğuk olma vasfı Celalettin Beyin Şükür semtine bile uğramamış.

Bir diğer Konyalı ise Gaziantep Dedeman Otel Müdürü Değerli Dostum Ahmet Emin Ok…

Ahmet Bey bizi görünce çok sevindi, tabi çoluk çocuk Konya’da… Özlem belli oluyor gönülde tomurcuk tomurcuk hasret hüznü büyüyor ve ince ince sızlatıyor yüreğini.

Sağ olsun iki gün bizim yanımızdan hiç ayrılmadı. Her zaman bizimle birlikte oldu, bizimle birlikte yemek yedi, sohbet ettik, hasret giderdik.

Gaziantep’te kiralar çok fazla olduğu için ne yazık ki şimdilik ailesini biraz daha özleyecek gibi görünüyor ama biliyorum ki ailesi kadar onu Konya hasreti de etkiliyor.

Biz Gaziantep’ten ayrılırken ağlamaklıydı, yüzüne bakamadım, ben de ağlarım diye korktum. Rabbim başarılarına başarı katsın, Muaffak eylesin. Gaziantep’te ziyaret edebileceğiniz bir Konyalı da Ahmet Emin Ok’tur belirtmiş olalım.

Bir diğer hemşerimiz ise Şehit Kamil Kaymakamı Mehmet Aydın Bey… Sağ olsunlar iki günde bizimle birlikte oldular. Tabiat Park, göletler, müthiş serinletici bir atmosfer sunuyor ve Mehmet Beyle burada akşam yemeği yedik.

Bize veda ederken duyguluydu, bu arada Mehmet Emin Aydın Bey Salih Sedat Ersöz Beyin çocukluk arkadaşı çıktı. İkisi de birbirlerini tekrar bulmanın mutluluğunu yaşadılar.

Mehmet Aydın Bey’de Gaziantep’te ziyaret edebileceğiniz bir diğer Konyalıdır belirtelim.

Bu arada Zeugma Müzesi bir Konyalıya emanet edilmiş, Müze Müdürü Konya Çumra Alibeyhüyüklü Yusuf Altın Bey… Sağ olsun Bizleri çok nezaketli bir şekilde müzede ağırladı ve bütün Müzeyi (ki gerçekten çok büyük bir müze) kendisi birebir bize gezdirdi.

Neticede Gaziantep’in ve hatta Türkiye’nin en önemli müzelerinden birisi olan Zeugma Mozaik Müzesi de bir Konyalıya emanet edilmiş.

Bizlerde bunun onurunu yaşadık.

Hepsine teşekkür ediyoruz ve hepsi ile unutulamayacak bir dostluk köprüsü bu gezide oluşmuş oldu…

Sağ olsunlar Konya’mızı Gaziantep’te başarıları ile temsil ediyorlar. Gaziantep’teki tüm hemşerilerimize sevgi ve hürmetlerimizi sunuyoruz.

 

Hamiş; ilgililere duyurulur, gelecek hafta Konya ile Gaziantep’in kıyaslaması ile yazı dizimizi tamamlayacağız.  

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR