Gaziler Günü KKTC’de unutulmadı

Gaziler Günü törenlerinde konuşan Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği (KTBG) Başkanı Adil Çümen, "Türk milleti işgal ve esarete boyun eğmeyen millettir,...
Gaziler Günü KKTC’de unutulmadı

Gaziler Günü törenlerinde konuşan Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği (KTBG) Başkanı Adil Çümen, "Türk milleti işgal ve esarete boyun eğmeyen millettir, bu uğurda birçok insanını gazi ve şehit vermiştir" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 2002 yılında aldığı kararla 19 Eylül'de kutlanan "Gaziler Günü" dolayısıyla KKTC'de de törenler düzenlendi. Gaziler Günü nedeniyle Lefkoşa'da Atatürk Anıtı ve Girne Boğaz Şehitliği'nde törenler düzenlendi. Törenlerde, protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törene; KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Lefkoşa Kaymakamı Hüseyin Gültekin, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına Top. Alb. Hakan Topaloğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına P. Alb. Sinan Yıldız, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ile sivil ve askeri yetkililer, dernek, kurum, kuruluş temsilcileri katıldı.

"Türk milleti esarete alışık değildir"

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği (KTBG) Başkanı Adil Çümen günün anlam ve önemi hakkında birer konuşma yaptı. Çümen konuşmasında, Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasından sonra 19 Eylül 1921'de TBMM'nin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e gazi unvanı verdiğini anımsatarak, 19 Eylül'ün Gaziler Günü olarak kutlandığını belirtti. Muharip gazilerin savaşarak kahraman olmuş kişiler olduklarını söyleyen Çümen, "Türk milleti işgal ve esarete boyun eğmeyen ve alışık olmayan, cesur ve kahraman bir millettir. Bu nedenle, bu uğurda çok savaş yapmış, birçok insanını gazi ve şehit vermiştir" diye konuştu.

Kurtuluş Savaşı'nda elde edilen zaferleri anlatan Çümen, düşmanların dün de bugün de içte ve dışta ülkeyi parçalamaya ve bağımsızlığı yok etmeye çalıştığını söyledi.

Çümen, tüm şehitlere rahmet dilediği konuşmasında gazilerin de Gaziler Günü'nü kutladı. Boğaz Şehitliği'ndeki törenin sonunda ise şehitlerin kabirlerine çiçekler bırakıldı ve dualar edildi.

İHA