Gaziler Günü törenlerle kutlandı

Gaziler Günü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde törenler düzenlendi.
Gaziler Günü törenlerle kutlandı

Gaziler Günü, Başkent'te düzenlenen törenlerle kutlandı.

İlk tören, Ankara Vali Vekili Mehmet Ali Ulutaş başkanlığındaki heyetle Anıtkabir'de düzenlendi.

Atatürk mozolesi önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından çelenk bırakıldı.

Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen heyet adına Anıtkabir özel defterini imzalayan Ulutaş, bugünün, Türk milletinin birliği ve bağımsızlığı, vatanın bütünlüğü için canlarını ortaya koyarak gazilik unvanına erişmiş kahramanların günü olduğunu ifade etti.

Türk milletinin şartlar ne olursa olsun milli birliğinden ve vatanın bütünlüğünden taviz vermemenin mücadelesini, dün olduğu gibi bugün de aynı inanç ve kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Ulutaş, şunları kaydetti:

''Biliyoruz ve inanıyoruz ki Misak-ı Milli sınırları içinde şanlı bayrağımız daha da büyük coşku ve heyecanlarla hür ve bağımsız olarak ebediyen dalgalanmaya devam edecektir.

Kahramanlık ve fedakarlıklarıyla milletimizin yolunu çizen ve aydınlatan gazilerimizin gününü kutlarken, ebediyete intikal eden gazilerimiz ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.''

''Toplumun ortak değerleridir''

Diğer bir tören ise Ulus Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törende, Ankara Valiliği, Türk Silahlı Kuvvetleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Emekli Subaylar Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği adına anıta çelenk bırakıldı.

Ardından konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Şükrü Tandoğan, ''Gururla taşıdığımız gazi unvanı, Atamızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır'' dedi.

Derneklerinin de 19 Eylül'de kurulduğunu belirten Tandoğan, şehit ve gazilerin toprağı vatan, insanı ulus yapan değerler olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan bugüne sürekli iç ve dış tehditlere maruz kaldığına dikkati çeken Tandoğan, bu tehditlerin bugün de artarak devam ettiğini müşahede ettiklerini kaydetti.

Tandoğan, ''Şehitler ve gaziler her zaman hatırlanmalı ve onlara gereken değer verilmelidir. Savaşlara ve bu savaşların gazilerine ilgisizlik, tarihimizle olan bağı koparır. Şehit ve gazi Türk toplumunun ortak değerleridir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gaziler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladığı belirtildi. 

Mesajında, "Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın bizler için bir vatana dönüşmesini, şehit ve gazilerimizin vermiş oldukları ulvi mücadeleye borçluyuz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Bayrağımızın vatanımızın üzerinde halen özgürce dalgalanması da, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir" değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletçe bunun bilincinde olan bizler, ülkemizin sessiz kahramanları olan şehit ve gazilerimizin tümünü, daima sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz. Ecdadımızın bizlere emaneti olan bu cennet vatanı korumak, ülkemizi muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmak, demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla tesis etmek, demokrasiden, hukuktan ve özgürlüklerden taviz vermeksizin Türkiye'yi daha da güçlendirmek için el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal'e İstiklal mücadelesindeki ulvi gayretlerinden dolayı 'Müşir ve Gazi' unvanı verilişinin yıl dönümünü ve Gaziler Günü'nü en içten duygularımla kutluyor, tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum."

Başbakan Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gaziler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, üzerinde özgürce yaşanılan bu toprakları vatan kılan aziz şehitler ile gazileri sadece belli günlerde değil bütün zamanlarda hürmetle yad ettiklerini belirtti. Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Şehit ve gazilerimizin bize bıraktığı bu mukaddes emaneti muhafaza ve müdafaa etmek adına canını ve malını derin bir teslimiyet ile siper etmekten çekinmeyen bir milletin evlatları olarak bayrağımızı şerefle dalgalandırmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz.

Kimsenin şüphesi olmasın ki güvenlik güçlerimizden şehitlik mertebesine erişmiş ve büyük fedakarlık göstererek gazi olmuş her bir kahramanımızın aileleri bizlere emanettir. Bu mukaddes emanete sadakatle sahip çıkacağımızdan herkesin emin olması gerekir.  

Bu inançla, istiklal mücadelesinde gösterdiği üstün muvaffakiyete istinaden Gazi Mustafa Kemal’e ‘Mareşal’ rütbesi ile ‘Gazi’ unvanı verilişinin yıl dönümünde, tarihimize yön veren bütün kahramanlarımızı bir kez daha rahmet ve şükranla yad ediyor, bütün gazilerimizin Gaziler Günü'nü minnetle kutluyorum."